Quantcast
Channel: Matochresebloggen
Viewing all 1780 articles
Browse latest View live

Clubhotel Riu Gran Canaria i Maspalomas – Recension

$
0
0

Den spanska hotellkedjan Riu driver hotell på soliga platser runtom i världen och detta jullov bodde vi en vecka på deras Clubhotel Riu i Maspalomas – ett fyrstjärnigt all-icklusive hotell som ligger i Maspalomas på Gran Canarias södra kust.

Vi valde detta hotell på Gran Canaria främst för att det är ett all-inclusivehotell. Efter en intensiv höst ville vi bara ta det lugnt och inte behöva ta så många beslut. Vi har testat konceptet tidigare och konstaterat att det dock måste vara ett riktigt bra hotell för att vi ska trivas.

Det är skönt att barnen till frukost, lunch och middag kan välja saker de gillar och få maten direkt. Och det är väldigt skönt att inte behöva betala separat för varenda öl eller bubbelvatten man tar utan att allt är betalt och klart redan innan man anländer.

Viktigt dock att ett all-inclusivehotell håller hög klass och har bra mat. Detta hotell hade fått bra recensioner på Tripadvisor och här följer våra egna:

Läget:

Maspalomas ligger en dryg halvtimme med bil från flygplatsen, så det är smidigt att ta sig hit. Själva Clubhotel Riu ligger mitt mellan stränderna Meloneras och den långa Maspalomasstranden. En fin strandpromenad går mellan dessa stränder, förbi hotellet. Det finns alltså ingen egen strand, men det är bara drygt 500 meter till dessa två stränder och hotellet har en otroligt härligt utsikt över havet och har nog tack vare läget bland de bästa vyerna över solnedgången som finns på ön.

Mat och dryck.

Frukosten.

Frukosten serveras i tre olika restauranger och här finns nästan allt man kan önska, från omeletter och bacon, färsk frukt, massor med bröd och pålägg till färskpressad apelsinjuice. Generösa tider med frukost fram till 11.00.



Maten.

Det går att få mat när man vill under dagen, vilket är smidigt om man t ex ska iväg på en utflykt och kommer tillbaka senare än vanlig lunchtid. På dagarna finns det två restauranger att välja på för lunch medan man på kvällen har fyra alternativ. Alla är bufférestauranger, men har olika inriktningar som grill eller asiatisk. På vissa behöver man boka bord i förväg för middag.

Bufféerna är fräscha och verkligen rikliga. Genomgående fanns en stor salladsbar, ett tiotal olika varmrätter med olika tillbehör, en liten del med ostar och frukt samt en stor dessertbuffé. Svårt att inte äta för mycket när det finns så mycket gott att välja på. (Mer om hur man ska äta buffé i ett separat inlägg här).


  
Barerna

Hotellet har flera barer där man själv kan förse sig med kall fatöl, vin, läsk, kaffe eller slush. Vill man istället ha ett glas bubbel eller en mohito är det bara att ta hjälp av bartendern.


Poolerna.

Hotellet har tre olika pooler för olika målgrupper:

1) En stor barn/familjepool med två delar, den ena varmare där hotellet kör vattengymnastik, vattenpolo mm. Den kallare delen mer för simning.


2) En vuxenpool främst avsedd för simning där barn inte är tillåtna. Den har klart härligast läge mot havet så framåt kvällen när den inte är lika besökt tog vi med barnen även dit utan att någon protesterade.

  

3) En barnpool/lekområde med grunt vatten. Där körde vi kull och lekte med barnen.

Det finns gott om solstolar av bra typ med vävda sitsar och trots att många ”paxar” sina favoritplatser har vi alltid hittat fyra platser bredvid varandra när vi gått ner till någon av poolerna. Skulle man ha otur och komma hit en kall period finns även en inomhusjacuzzi och en ångbastu.

Aktiviteter

För barnen.

Hotellet har en barnklubb – Club Rio, där alla barn som vill kan vara med på typiska barnklubbsaktiviteter som att pyssla, köra hela havet stormar eller dans-stop. De kör även barngympa på eftermiddagarna. Våra barn har dock aldrig gillat att hänga på denna typ av klubbar så vi studerade mest de andra barnen…

Det finns massor med möjligheter till aktivitet förutom simning i poolen, t ex beachvolley, fotboll, boule och pingis.


  

Själv använde jag dock mest strandpromenaden utanför hotellet för morgonjogg där även resten av familjen hängde på första dagen.


Den anlagda strandpromenaden är ca 2 km och sedan får man försätta i sanden på Maspalmoasastranden omgiven av böljande sanddyner.


Kvällssolen.

Helt fantastisk kvällssol där solen går ner rakt i havet. Precis mot havet ligger en av hotellets barer och även vuxenpoolen vilka utgör ett perfekt ställe att njuta av solnedgången.

Rummen.

Fräscha, stora rum. Vi som hade med oss två stora barn fick  två rum som satt ihop, bägge med varsin balkong med havsutsikt. Perfekt att barnen kunde bo ett eget rum så vi kunde fortsätta att läsa böcker när de hade gått och lagt sig.

  
Utsikt från balkongen på tredje våningen.



Minibar på rummet med läsk, vatten och öl som ingår. Vi tog dock ibland med oss en varsin drink upp från baren till balkongen lagom till solnedgången.

Wi-fi:

Wi-fi ingår i lobbyområdet, kostar extra för wi-fi på rummet. Men det på
rummet var å andra sidan så snabbt att vi t ex kunde streama Netflix utan problem.

Underhållningen

Live-band på utomhusscenen varje dag mellan 18-23. Här satt vi ofta med barnen efter middagen med en drink och körde Yatzy eller Rummy.


Vi bodde rakt ovanför scenen och vi vuxna stördes inte av ljudet då vi la oss efter 23, och barnen tyckte det var mysigt med musiken när de skulle sova! Men, om man vet med sig att man skulle störas är det smart att be om ett rum långt från scenen vid bokning.

Shower – varje dag är det en show runt 21-tiden. Akrobatik, dans eller liknande. Helt ok nivå, klart bättre än jag sett vid andra hotell. Mest avsett för lite större barn och vuxna.


Disco – det finns även ett disco varje kväll efter showen, men då det drog igång var vi fullt upptagna med att lägga barn!

Sammanfattningsvis:

Vi var klart nöjda med vistelsen på Clubhotel Riu Maspalomas och kan verkligen rekommendera detta hotell. Mycket bra nivå på maten och supertrevlig personal som verkade trivas, sånt smittar av sig på gästerna.

Man kan boka rum på hotellet direkt via Riu.com eller som en del i ett charterpaket. Värt att kolla båda varianterna, ibland lönar det sig att boka flyg och hotell separat. Riu har även vissa specialerbjudanden på sin egen web som man inte får om man bokar via charterbolagen.

Inlägget Clubhotel Riu Gran Canaria i Maspalomas – Recension dök först upp på Matochresebloggen.


Fem anledningar att bo i Maspalomas när ni åker till Gran Canaria

$
0
0

Det är nu andra gången vi är på Gran Canaria och vi har även åkt runt lite på ön varje gång så vi börjar få lite koll på kuststäderna. En favorit längs kusten för en dagsutflykt är sedan tidigare den mysiga staden Puerto Mogan som vi även gjorde en dagstur till denna resa.
Förra gången vi var här bodde vi i Arguineguin där den enda stranden i närheten av hotellet var den lilla konstgjorda stranden Anfi del mar där vi trängdes med massa andra turister.
Nu när vi nu bodde i Maspalomas tror jag vi har hittat ett ställe som vi vill åka tillbaka till. Så här följer fem anledningar att välja Maspalomas nästa gång ni åker till Gran Canaria:

1)  Stränderna

Det som jag verkligen gillar här är dels stränderna – främst den stora Maspaolomasstranden med höga härliga sanddyner, som barnen älskar.


  

Även den lite mindre stranden Meloneras är värd att utgräva.

2) Solnedgångarna

Här nere går även solen ner rakt i havet och jag har nog aldrig sett så många perfekta solnedgångar under en vecka.


  

3) Strandpromenaden
Så gillar jag också att de skapat en härlig strandpromenad som binder ihop stränderna på vilken massor med människor strosar och joggar på från tidig morgon till sen kväll. Just på semestern har man ju verkligen tid för den där joggingturen och då är det härligt att kunna göra det nära havet.

4). Shopping och restaurangutbud

Vill man shoppa ligger ett stort köpcenter strax innan stranden och längs stranden ligger en mängd mysiga restauranger och barer.

5). Solsäkert

Slutligen är Maspalomas känt för att vara den mest solsäkra delen på Gran Canaria och ofta är temperaturen här flera grader varmare än på den norra delen av ön.

Så, det enda som återstår till nästa resa hit är att välja hotell!

Inlägget Fem anledningar att bo i Maspalomas när ni åker till Gran Canaria dök först upp på Matochresebloggen.

Tennisskola på Gran Canaria – Swedish Tennis Academy

$
0
0

När vi hälsade på vänner nere på Österlen i somras som hade bokat en tennisbana en timme varje dag veckorna de var nere i Skåne blev både jag och min fru sugna på att komma igång och spela vi med, ihop med barnen. 

Så, när vi hade bokat resan till Gran Canaria undersökte min fru om det fanns någon tenniskurs här nere, och det visade sig finnas en helt perfekt lösning. 

Swedish tennis academy, som funnits sedan 2012, har kurser med svenska tränare som kör allt från rena nybörjare till vana spelare som vill slipa på tekniken. Just för barnen var det perfekt att ha tränare som kunde svenska så här i början.

   
 Vi bokade in tre dagar, med en timme per gång för barnen och en timme för oss vuxna. Den första dagen handlade det mycket om att överhuvudtaget träffa bollen och börja med forehand. Dag två lade vi till backhand och sista dagen serve. 

Otroligt så snabbt man lär sig att få över bollen på hyfsat rätt sätt med en pedagogisk tränare. Steg för steg lärde vi oss allihop grunderna och känner nu att vi skulle kunna hyra en bana här hemma och komma vidare på egen hand.

Vi hade turen att få Kristian som driver Swedish Tennis Academy som tränare, en mycket pedagogisk, trevlig och coachande tränare.

Så, är ni sugna att komma igång och spela tennis eller utveckla ert spel på semestern kan vi verkligen rekommendera Swedish Tennis Academy. De håller till i Baia Feliz.

Inlägget Tennisskola på Gran Canaria – Swedish Tennis Academy dök först upp på Matochresebloggen.

Bilutflykt till Bergen i Gran Canaria

$
0
0

Vi hade bestämt oss för att göra en heldagsutflykt till bergen här på Gran Canaria och började researchen på plats – men så svårt det var att hitta bra information. Vi var ute efter vingårdar, mysiga restauranger med grym utsikt och så vidare, men hade svårt att hitta vettig information.
Vi förstod dock att byn Tejeda högt uppe i bergen skulle vara ett mysigt område så vi hoppade in i vår hyrbil och styrde mot bergen. Branta och kurviga vägar tog oss högre och högre och väl uppe var utsikten fantastiskt och luften var otroligt frisk.


 Där det såg fint ut gjorde vi stopp och hittade på det sättet väldigt härliga platser.


  
 I Tejeda åt vi lunch på restaurangen Gayfa med bord på uteservering med fin utsikt över dalen.

 

 Kul med omväxling från buffén på vårt hotell, men den långa väntetiden (på grund av att vi kom just efter ett sällskap om 20 personer) fick oss att uppskatta hotellets buffé kanske ännu mer!

Vi startade med lite kanariska potatisar med röd mojo, oliver och chark.


Sedan en rustik kaningryta som även barnen åt upp med god aptit.

Så, ska ni upp i bergen, ta gärna vägen förbi Tejeda och ta er tid att stanna ofta när ni ser mysiga platser. De mest populära ställena att stanna och ta kort på är uppmärkta med kamerasymboler längs vägen.


 Och hittar ni (eller har tips på) någon härlig vingård med bra lunch eller lyxigt hotell med pool uppe i bergen, tipsa gärna i kommentarsfältet – det är något vi gärna vill pricka in på nästa bergstur här på Gran Canaria!

Inlägget Bilutflykt till Bergen i Gran Canaria dök först upp på Matochresebloggen.

Palmitos park på Gran Canaria

$
0
0

En av de mest populära aktiviteterna/utflykterna på Gran Canaria är Palmitos Park. En park i en lummig dal på södra delen av Gran Canaria. Här ligger fokus på fåglar men det finns även delfiner, fiskar, fjärilar, kräldjur och ett apor. Vår 7-årige son beskrev parken som ”Kolmården, men mycket mindre”. Bra beskrivning! Höjdpunkterna här är de olika showerna med papegojor, rovfåglar och delfiner.

Närmast entrén ligger papegojshowen, där en samling vältränade papegojor cyklar, räknar, åker rutschkana och dricker läsk.

img_1170.jpeg

En brant promenad för oss sedan till rovfågelshowen som var den vi gillade bäst. Högst uppe i parken med milsvidd utsikt släpper de loss örnar och falkar som flyger både över publiken och ger sig av på egna utflykter långt bortom bergen.

img_0961.jpegimg_1178.jpeg

img_1181.jpeg

Den mest populära showen var dock delfinshowen. Bra, men ganska enkel om man jämför med den ambitiösa delfinshowen på Kolmården. Härligt dock att den är utomhus.

img_0962-1.jpeg img_0963-1.jpeg

På egen hand tar man del av resten av parkens djur och växter.

img_1184.jpeg img_1172.jpeg img_1182.jpeg  img_1176.jpeg img_0877.jpeg img_0960-1.jpeg img_1175.jpeg img_1174.jpeg

Parken är relativt liten och man går runt den på någon timme förutom stoppen för showerna. Bra att vara här strax efter öppning klockan 10.00 då papegojshowen startar 10.30!

Man kan köpa biljetter online lite billigare på www.palmitospark.es men man måste göra det dagen innan besöket och printa ut dem så det är inte helt smidigt om man är här på semester, man slipper dock då den långa kön vid entrén!

img_0870.jpeg

Vanliga kön till vänster. ”Vip”kön till höger för förköpta biljetter.

Inlägget Palmitos park på Gran Canaria dök först upp på Matochresebloggen.

Restaurang Mother Stockholm – F12-gruppens nya satsning där balansen i livet står i fokus.

$
0
0

Idag öppnar Restaurang Mother – F12-gruppens nya satsning där ”balansen i livet står i fokus”. Mother ligger i det nybyggda Mästerhuset på Mäster Samuelsgatan 19, ett kvarter från NK. Vi var där på pressvisningen igår och fick en liten försmak av Mother – och det både ser och smakar mycket lovande!

Lokalen är stor, öppen med högt i tak. 500 platser finns totalt uppdelat i olika sektioner, med långbord, runda bord och ett chambre separee. Man kan boka bord, men det kommer att finnas en stor andel obokningsbara platser för spontana besök.

 img_1328.jpeg
 img_1329.jpeg

Restaurangen öppnar redan 07.30 på morgonen för frukost och håller sedan öppet för lunch, fika, middag och drinkar innan de stänger 01.00.

När man går in i den stora lokalen ligger juicebaren direkt till höger. Här serveras färskpressade och kallpressade jucier till frukost och framåt kvällen blir dessa juicer ingredienser i drinkar. Fokus här i jucebaren är ekologiska råvaror och inget raffinerat socker, utan alternativ som björksocker för sötning. Man skall även enkelt kunna få goda drinkar utan alkohol. I baren finns även tre ekologiska öler på fat, en handfull ekologisk flasköl varav en är glutenfri och ekologiska viner varav många är naturviner. Alla trender vad gäller drycker just nu samlade i en bar med andra ord!

IMG_1316[1]

Pepperinha och en Wellness Collins – nyttiga drinkar!

Vidare in i lokalen. När man slår sig ner finns här inga vanliga menyer, utan man gör alla sina beställningar via en pekskärm som är inbyggd i bordet. Beställningen går direkt till köket och rätten serveras sedan vid bordet av Mothers ”runners”. När man vill betala gör man det enklast via Mothers egen app som man då först får ladda ner (ja – det finns gratis wi-fi i hela lokalen!). Alternativt trycker man ”nota” på pekskärmen och en servitör kommer och tar betalt. Här behöver man alltså inte vänta på att få beställa utan man är sin egen hovmästare.
Touchscreen där man gör alla beställningar.

Touchscreen där man gör alla beställningar.

Restaurangen har 40 meter kök där 29 kockar jobbar i olika stationer som Wrap, Bowl, Sallad, Roti och Grill.
IMG_1350
Vi fick testa små portioner från respektive station och favoriterna var ceasarsalladen, med bra tryck i majonnäsen och det grillade lammet som var fantastiskt. (På pressvisningen serverades allt på papperstallrikar men i vanliga fall serveras det på porslin).
IMG_1330 IMG_1331 IMG_1337 IMG_1341 IMG_1342
Fika- och dessertstationen är helt fri från vitt socker och här finns det kaffe, juicer, läckra bakverk och desserter som passar även de som äter vegansk eller glutenfri mat.
IMG_1344
Melker förklarar vad de olika desserterna innehåller!

Melker förklarar vad de olika desserterna innehåller!

Sammanfattningsvis är Mother en restaurang som verkligen ligger rätt i tiden, med ekologiska råvaror, naturligt socker och stort vegetariskt och veganskt utbud. Härlig storstadsstämning och god mat! Hit vill jag snart gå tillbaka och testa den ”riktiga” menyn!

Inlägget Restaurang Mother Stockholm – F12-gruppens nya satsning där balansen i livet står i fokus. dök först upp på Matochresebloggen.

Hur du äter all-inclusive buffé varje dag i en vecka utan att tröttna eller bli proppmätt!

$
0
0

På ett all-inclusivehotell där buffén är lika omfattande som ett julbord är det lätt att tallriken blir en enda röra och att man redan efter två dagar har tröttnat på buffén. Här gäller det att tänka smart välja ett fåtal rätter per kväll, inte ta lite av allt. Det vill säga att till middagen bestämma sig för en förrätt, en varmrätt, kanske ost och så lite dessert. Till lunch kan man t ex göra en egen sallad som man varierar med kött eller fisk.

kycklingsallad, monterad direkt från buffen

På detta sätt tröttnar man inte lika lätt på buffén, som ofta är skapligt lik dag efter dag. Det kräver dock en gnutta självdisciplin då man blir frestad första dagen att ta lite av allt, men ge inte efter och märk sedan hur du kommer att uppskatta respektive dags middag ännu mer.

Så. Följ även dessa 5 enkla tips och få ut ännu mer av din all-inclusivebuffé!

1) Inventera buffén, gå omkring och se hela utbudet innan du tar din första tallrik.

2) Gör en plan – hur ser din 3-4 eller 5-rättersmeny ut idag?

3) Ta en liten portion av varje rätt. Låtsas att du är på en finkrog där man får många smårätter. Du kan ju alltid ta mer av din favorit i slutet om du mot förmodan fortfarande skulle vara hungrig!

4) Är det något som inte är supergott – lämna det. Genom att du tagit en liten portion blir spillet inte farligt.

5) Ät även desserter i småportioner. Även de som är duktiga på att hålla sig till sin plan under för- och varmrätt går ibland bananas på dessertbordet!

På det hotell vi bodde på sist fanns det dock fyra olika restauranger med tre olika kök – en grill, en asiatisk restaurang och en två med mer klassiskt smörgåsbordsliknande buffé. Ännu lättare här att inte tröttna på maten.

Så här kunde en typisk måltid för mig se ut på hotellets asiatiska restaurang:

   
   
 
Barnen körde mer pang på det de ville ha med en gång, ofta med fokus på kanariska saltkokta potatisar, revbensspjäll eller kyckling, majs och gurka. Eller på denna restaurang (som blev deras favorit) som serverade asiatisk buffé – stort fokus på vårrullar!

  
 Just med barn är det väldigt skönt att välja bufféalternativet. Så skönt att de alltid hittar något de gillar och får maten utan att vänta!

Inlägget Hur du äter all-inclusive buffé varje dag i en vecka utan att tröttna eller bli proppmätt! dök först upp på Matochresebloggen.

Stockholms 10 mest intressanta krogar!

$
0
0

Att välja ut 10 favoritrestauranger bland alla fantastiska restauranger i Stockholm är svårt, men när Expressen Allt om resor bad oss att göra ett reportage till dem om just detta antog vi gladeligen utmaningen. Här hittar ni listan med motivering till vad som gör respektive restaurang så bra och vad en middag där kostar!

Vissa av restaurangerna finns det längre recensioner av här på matochresebloggen.se, t ex Lilla Ego och Punk Royale.

Vilken är din favoritrestaurang i Stockholm? Kommentera gärna!

Inlägget Stockholms 10 mest intressanta krogar! dök först upp på Matochresebloggen.


Recension Agrikultur på Roslagsgatan – där nytänkandet tar över

$
0
0

Häromdagen testade vi det senaste tillskottet i krogstockholm – Agrikultur, som öppnade i januari.

Agrikultur - exteriör

I Chez Bettys gamla lokaler på Roslagsgatan i Stockholm ligger nu Agrikultur som drivs av Filip Fastén, vinnare av Årets kock 2014. Här serveras en fast 4-rätttersmeny som ändras ofta. Konceptet verkar lovande så vi bokar in oss en onsdag för en middag med goda vänner.

När vi går in lokalerna slår en tung röklukt emot oss. Det är vedugnen i hörnet som används till de flesta av rätterna (troligtvis i kombination med lite dåligt drag i skorstenen) som ligger bakom denna lukt.

Menyn inleds med två amuser:

Amuser på Agrikultur

Friterad fläsksvål med gulärtspurre, äpple pepparrot, senapsfrö samt Vedugnsbakad rotselleri med picklade granskott och fänkålspollen. Intressant, men inte supergott.

Sedan kommer första rätten – som är helt fantastisk – in. Den ser inte så kul ut men är en perfekt kombination av jordärtskocka, vedugnsgrädde, flower sprouts, grönpeppar och rostade sesamfrön.

P1020680

Perfekt balans och härliga smaker. Sätter ribban för resten av middagen högt. Men tyvärr så fortsätter det inte i samma höga nivå.

Nästa rätt är skreitaco, men utan skrej.

P1020688

Jag frågar var fisken är men får beskedet att den kommer i nästa rätt!

P1020690

Här kommer det in en fin bit skrej, bakad i vedugn som serveras med en god buljong. Dock saknas det här något som bryter av, typ en majonnäs eller liknande. Bara fisk, grillad lök och buljong blir lite trist.

Dags sedan för kötträtten som för mig brukar vara höjdpunkten på en meny som denna. Fläsksida dessutom som ju kan vara fantastiskt! Tallriken skulle nog juryn i Sveriges Mästerkock skickat tillbaka – inte snyggt men vi hoppas på goda smaker.

P1020701

Vi får oss berättat att denna fläsksida (som på bilden är gömd bakom kål) är rimmad med dill och sedan bakad i vedugnen över natten på eftervärmen. Dock kallnade nog vedugnen snabbare än väntat för denna fläsksida var inte bakad nog länge, så den var inte så mör och läcker som en fläsksida kan bli och dillsmaken från lagen var ingen höjdare. Till detta en gröt på pärlgryn.

Desserten är dock riktigt läcker – glass med blåbär med kamomill.

P1020707

Överlag en lite svajig meny där kreativiteten och intresse för annorlunda råvaror och tillagningssätt ibland går före smak.

Inlägget Recension Agrikultur på Roslagsgatan – där nytänkandet tar över dök först upp på Matochresebloggen.

En helg på Icehotel – anländer Jukkasjärvi och äter rökt ren

$
0
0

I helgen reste jag till ett ställe jag velat till i flera år – Icehotel i Jukkasjärvi. Så nära (med flyg) men ett stort miljöbyte och ju faktiskt en av norra Europas främsta turistattraktioner.

Expressen allt om resor finns idag en artikel jag har skrivit om resan, men för er som vill veta mer kommer här alla detaljer från helgen och fler bilder! Jag börjar med första kvällen!

Efter jobbet i fredags tog jag Arlanda Express till flyget och klockan 19.30 landade jag på Kiruna flygplats. Från 2 plusgrader i Stockholm till 18 minusgrader på 90 minuter. Med mig på planet var mest turister från England, Kina och Japan som förtjust tog kort på snön och den digitala skylten på flygplatsen som visade temperaturen.

P1020730 P1020732

På flygplatsen väntade en buss som tog oss den korta redan till Icehotel.

P1020734

Vill man starta resan ”in style” kan hotellet även ordna hundspann som hämtar upp på flygplatsen!

På Icehotel finns dels ”varma rum” som är vanliga stugor men även ”kalla rum” i själva hotellet som är av is. Jag checkar in den första natten i ett varmt rum och tar mig sedan ett par hundra meter till byns enda restaurang förutom hotellet – rustika Bygården – som serverar en riktigt bra burgare på rökt ren och frispiga pommes frites.

P1020735 P1020736

Sedan kan jag inte vänta med att börja utforska hotellet och gör ett besök på det enda stället som är öppet – Icebar. Precis som hotellet är denna bar gjord av is och smälter ner igen till våren. Här serveras bubbel och drinkar – självklart i glas gjorda av is.

P1020751 P1020752 P1020756

Mycket förväntansfull lägger jag mig sen i mitt varma rum inför morgondagens övernattning i själva Ishotellet…

P1020747

”Varma rummet” på Icehotel

Inom kort: Del två – natten på Icehotel!

Inlägget En helg på Icehotel – anländer Jukkasjärvi och äter rökt ren dök först upp på Matochresebloggen.

En helg på Icehotel – övernattning i Icehotel – dag 2

$
0
0

Jag tillbringar alltså en helg på Icehotell – och ikväll ska jag äntligen sova i ett ”kallt rum” i själva ishotellet. Första kvällen kan ni läsa om här.

Jag startar dagen med en frukost på hotellet. Stor frukostbuffé med allt från ägg och bacon, färsk frukt och våfflor till nybakat bröd och croissanter. Klart bättre än snitthotellfrukosten.

Frukost på Icehotel

Jag ger mig sedan till Icehotels atelje – som självklart är byggd av is. Eller Snis, som de kallar mixen av snö och vatten som de bygger hotellets tak och väggar av. Här ska jag testa Iisskulpturering – en av alla aktiviteter som hotellet arrangerar.

P1020785 P1020812

Jag var innan lite skeptisk till hur roligt detta skulle vara, men det var faktiskt riktigt kul och lätt att jobba med isen med de sylvassa stämjärnen. Jag tycket jag hade en bra ide när jag valde att försöka hugga ut ett ägg, men insåg snabbt att detta var ingen framtida karriär för mig när jag såg de andra amatörerna som skapade svanar, skålar osv.

Efter skulpterandet lånar jag ett par skidor och ger mig i skogen som ligger bara några hundra meter från hotellet. Här är det helt tyst – fram till jag möter en Jukkasjärvibo på snöskoter. Här i Jukkasjärvi verkar alla invånare ha minst en snöskoter, på många garageuppfarter står det två!

P1020821

Efter skidorna lunch – igen i Icehotels restaurang. Det finns faktiskt inget annat lunchalternativ här utan vill man variera sig måste man ta sig till Kiruna. (Middag kan man dock även äta på Hembygdsgården vilket jag gjorde dagen innan) Men, det gör inget, även lunchen är god – stor lunchbuffé med soppa, flera varmrätter, stor buffé med kallskuret och sallad samt kaffe för 155:-.

P1020852 P1020857

Sedan är det äntligen dags att kolla in ishotellet. Under dagtid fungerar hotellet som museum så man kan gå in och titta i samtliga rum. Jag börjar med huvudbyggnaden som rymmer 50 rum varav 22 rum är konstsviter, utsmyckade av 22 olika konstnärsteam. Dessa väljs ut varje år i hård konkurrens, i år sökte 200 team. De team som väljs ut har 2 veckor på sig att skapa sina rum innan hotellet öppnar för säsongen i december.

Hotellet har en pampig entré och hall från vilken det går armar ut med rum

Hotellet har en pampig entré och hall från vilken det går armar ut med korridorer till rummen


"Counting sheep" av Luca Roncorni

”Counting sheep” av Luca Roncorni


"Show me what you got" av Tjåsa Gusfors och David Andrén.

”Show me what you got” av Tjåsa Gusfors och David Andrén.


"The flying buttress" av Annakatrin Kraus och Hans Aescht

”The flying buttress” av Annakatrin Kraus och Hans Aescht


"Elephant in the room" av Annasofia Mååg

”Elephant in the room” av Annasofia Mååg

Till hotellet hör även Iskyrkan, där 50 vigslar och ett par dop sker varje år. Vill man ha ett maxat vinterbröllop är det nog svårt att hitta en mer unik plats!

Iskyrkan av Wetering & Stijger

Iskyrkan av Wetering & Stijger

Väldigt intressant att kolla in alla rum. Även om man inte bor på hotellet kan man komma hit dagtid mellan 12-18 och kolla in hotellet.

Jag utforskar det lilla som finns att utforska av Jukkasjärvi, promenerar tills vägen tar slut där på byns kyrka ligger.

P1020881

P1020879

Sedan tar jag en lång bastu innan det är dags för middag.

Ishotellet har just börjar göra det möjligt att boka ”chefs table” – ett bord mitt i köket där man avnjuter en 6-rätters avsmakningsmeny samtidigt som man kan se hela köket arbeta. En extra bonus denna kväll var att Kökschefen Alexander Meier presenterade rätterna och att en matnörd som jag äntligen kunde få svar på frågor om hur maten är tillagad. Nu vet jag t ex äntligen man gör brynt-smör-pulver! Menyn gick såklart i isens tecken med många av rätterna serverade på is och med lokala råvaror så långt det var möjligt. Mycket vällagat, ambitiöst och framför allt – supergott!

Kalix löjrom med våffla & klassiska tillbehör, serveras på is

Kalix löjrom med våffla & klassiska tillbehör, serveras på is


Fröyalax, soja & wasabi, serveras på is.

Fröyalax, soja & wasabi, serveras på is.

P1020916

Pilgrimsmussla med kungskrabba, blomkål, pumpa & brynt smör.

Pilgrimsmussla med kungskrabba, blomkål, pumpa & brynt smör.

P1020927

Rökt ripa med karl-johansvampsconsommé,

Rökt ripa med karl-johansvampsconsommé,


Älgfilé med jägermeistersås, rösti, palsternacka, sidfläsk

Älgfilé med jägermeistersås, rösti, palsternacka, sidfläsk


Åkerbär & choklad, serveras på is.

Åkerbär & choklad, serveras på is.

Efter middagen en sväng ner till isbaren igen för att ta en stärkande drink innan natten på Ishotellet, jag måste erkänna att det kändes lite nervöst.

Sen var det dags att sova – i ishotellet. Vi fick instruktioner om att byta om till underställ, varma sockor och mössa. Resten av sakerna lämnar man i en liten hytt som man får tillgång till när man checkar in. Man får sedan en sovsäck och innerlakan och tar sig till sitt rum. Det gäller att vara snabb, för med bara underställ på och fem minusgrader blir man snabbt kall. I rummet ligger man på en madrass och en renfäll, medan själva stommen till sängen är av is. Det är förvånansvärt tyst i hotellet. Inga rum har dörrar, bara ett skynke för dörröppningen, men ändå hörs inte ett ljud från angränsande rum. Snön isolerar bra!

Mitt rum - "Under the arctic skin" av Rob och Timsan Harding.

Mitt rum – ”Under the arctic skin” av Rob och Timsan Harding.


Ytterst suddig bild strax innan jag somnade...

Ytterst suddig bild strax innan jag somnade…

Jag somnade ganska fort och vaknade några gånger under natten. En gång för kudden hade ramlat ner i snön. En gång av att jag frös för jag hade råkat dra upp sovsäckens blixtlås i sömnen. Framåt sextiden började jag frysa lite trots att jag kröp in helt i sovsäcken och vid sju tassade jag upp och tog en lång morgonbastu för att bli riktigt genomvarm igen. Det är en speciell känsla att ha sovit en natt här och det bygger någon form av gemenskap med de andra gästerna på hotellet – vi har gjort något som inte så många andra har. Tanken på att rummet och hotellet vi just sovit i faktiskt kommer att smälta ner och bli vatten igen om bara några månader är fascinerande. Det gör ju också att det finns anledning att återvända hit – nästa år kommer det ju vara ett helt annat hotell som står på denna plats. En nyhet nästa år är förresten att Icehotel kommer att vara öppet året om – man kommer att bygga en del av hotellet i en kupa som kommer hålla minus 5 året om – kyld av solenergi

Inlägget En helg på Icehotel – övernattning i Icehotel – dag 2 dök först upp på Matochresebloggen.

Ersättning för försenat flyg – så här gör du – den kompletta guiden!

$
0
0

Blev ditt flyg försenat eller blev du tvingad att ta ett annat plan än det du hade bokat med senare ankomsttid? Du har ofta rätt till ersättning, men det gäller att veta hur du ska gå tillväga. Du kan begära ersättning både från flygbolaget och från din bank/kreditkort om du betalat resan med ett sådant!

1)      Spara all dokumentation som kan styrka att flyget blev försenat. Spara biljett, kräv ett skriftligt intyg från flygbolaget gällande förseningen när du landar osv.

2)      Spara kvitton för alla utlägg du gör – mat, boende, ev taxiresa mellan olika flygplatser etc. Betala allt med samma kort du köpte resan med.

travel-778338_1280

Ersättning från flygbolaget:

Om flyget är mer än två timmar försenat har man rätt till ”assistans” i form av måltider, förfriskningar och logi som är rimliga i förhållande till väntetiden. Detta gäller speciellt de resenärer som inte har tillgång till business lounge (där det finns mat och dryck utan kostnad). Förutom denna assistens har man Enligt EU-lagen 261/2004 har rätt till följande ersättningar;

250 euro för alla flygningar inom EU på högst 1.500 kilometer.
400 euro på alla flygningar inom EU som är längre än 1 500 kilometer och på övriga flygningar som är mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa.
600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

Exempelvis är flyg mellan Stockholm och Paris ca 1542 Km, medan det är 521 från Stockholm till Danmark. Här  kan ni räkna på distanser mellan olika städer om ni är osäkra.

”Assistansen” som man kallar ersättningen för t ex mat och dryck skall inte räknas av den kontanta ersättningen

Även om flygbolaget bokar om dig till en annan flight med senare ankomsttid kan du räkna förseningen från tiden din ursprungliga flight skulle vara framme, ibland får man dock då endast 50% av ersättningen.

När får man inte ersättning? Vid ”extraordinära händelser” som flygbolaget inte kunnat påverka så utgår ingen ersättning. Exempel på en sådan händelse är en naturkatastrof som vulkanens Eyjafjallajökulls utbrott 2010 som gjorde att flyg över hela Europa stod helt stilla. Det kan även vara t ex kraftig blåst som gör att planet inte kan lyfta eller strejkande kabinpersonal.

airport-1043636_1280

Så här kräver du ersättning:

  • I första hand – kontakta flygbolaget med ett brev där du sakligt beskriver förseningen, vilken ersättning du kräver med referens till EU-lagen 261/2004 och där du bifogar kopior på de utlägg du har haft.
  • Nekas du ersättning – ta hjälp av Konsumentverkets tjänst ”Hallå konsument”  – där finns en blankett du fyller i och skickar till dem och så hjälper de dig utan kostnad att driva ärendet vidare.

Ersättning från bank eller kortutgivare:

Du kan även få ersättning från din bank/ditt kreditkort om du betalat resan med ett sånt. Några exempel:

 

American Express Guld – högst ersättning.

Vid mer än 4 timmar försening: Försäkrad ersätts med upp till 1 500 kronor per person för ytterligare kostnader för resor, förfriskningar och logi under tiden mellan den ursprungliga avgångstiden enligt bokning/biljett och den faktiska avgångstiden. Läs mer här.

Swedbanks och sparbankernas betal- och kreditkort följande ersättning:

Mer än 6 timmar (högsta belopp per person/familj) 700 kr/2 800 kr eller • mer än 24 timmar (högsta belopp per person/familj). 1 800 kr/7 200 kr.  Läs mer här.

ReMembercard:

Vid mer än 4 timmar försening: Ersättning lämnas med 600 kr per person och högst 2 400 kr per familj. Vid försening mer än 8 timmar lämnas ytterligare ersättning med 600 kr per person och högst 2 400 kr per familj. Läs mer här.

Du hittar enkelt vad som gäller för ditt kort genom att bara googla kortets namn + ” reseförsäkring försenat flyg”. Generellt ger premiumkort som American Express Guld mer ersättning än ditt vanliga bankkkort så har du flera kort och det inte kostar mer att betala resan med t ex American Express kan det vara smart att göra det.

 

Källor/läs mer:

Konsumentverket.se
hallakonsument.se

Inlägget Ersättning för försenat flyg – så här gör du – den kompletta guiden! dök först upp på Matochresebloggen.

Lyxig hemmagjord pizza med glutenfri pizzabotten

$
0
0

Ibland vill man ju bara köpa en god pizza och inte lägga en enda minut på matlagning men pizza är ju även väldigt lätt att göra själv – och bli ju nästan ännu godare än ”köpepizza”. Pizza går ju även att variera  i all oändlighet, inte bara toppingen utan även botten. Numera gör vi t ex pizzabotten till halva familjen på blomkål, ägg och ost istället för vetemjöl (recept nedan).

Nedan kommer vårt favoritrecept på hemmagjord pizza med toppings som mozzarella, portabello, pinjenötter och fikon. Ja, till oss vuxna alltså. Barnen är fast i ”Hawaii” – i vår variant med tomatsås, ost, ananas, salsiccia och bacon. En kul grej med att göra pizza är ju att barnen kan göra sin egen pizza!

P1030014

Två tips till nästa gång ni gör hemmagjord pizza:

1)      Den bästa glutenfria pizzabotten. Ingen mix utan består av blomkål, ägg och ost Får en helt annan karaktär än vanlig deg och blir mer som en grov ostomelett. Recept hos 56kilo.se

Glutenfri pizzabotten på blomkål

Glutenfri pizzabotten på blomkål

2)      Testa en vit pizza (dvs utan tomatsås) och ös på med goda toppings som t ex de vi testade. Smaken på toppings kommer fram mycket mer om man  skippar tomatsåsen. Nedan det recept som är vår favorit just nu – supergott!

P1030012

Pizzan just innan gräddning

Pizza med Portabello & Fikon (lånat från Zeta)

Lagom för en plåt pizza för två personer:

  • 1 st valfri pizzadeg
  • Zeta Olivolja Classico Extra Vergine Eko
  • 1-2 Zeta Mozzarella
  • 1/2 rödlök
  • 2 portabellosvampar
  • 2 fikon
  • 25 gram pinjenötter
  • Zeta Parmigiano Reggiano eko
  • Bladspenat
  • Zeta Crema di Balsamico eko

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Baka ut degen och ringla över olivolja.
  3. Dra isär mozzarellan och fördela över pizzan.
  4. Skiva portabellosvampen och lägg ovanpå osten
  5. Skär rödlöken i tunna ringar och sprid ut över pizzan.
  6. Skär fikonen i skivor
  7. Grädda pizzan mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  8. Rosta under tiden pinjenötterna försiktigt i en torr stekpanna.
  9. När pizzan är färdiggräddad, toppa med pinjenötter, bladspenat och rejält med hyvlad parmesan.
  10. Ringla gärna över lite crema di balsamico,

Servera och njut – kanske med ett gott rött vin till!

P1030024

Och – känner ni ändå att ni inte orkar göra pizzan själv finns ju vår lista på Stockholms 11 bästa pizzerior här!

 

 

Inlägget Lyxig hemmagjord pizza med glutenfri pizzabotten dök först upp på Matochresebloggen.

Bodyflight i Bromma – som att hoppa fallskärm fast inomhus!

$
0
0

Ibland behöver man inte resa så långt för en cool upplevelse! I helgen var jag med barnen och testade Bodyflight i Bromma för första gången.

I ett gammalt industriområde, i botten av en stor glascylinder finns en jättefläkt som simulerar fartvinden av ett fallskärmshopp i fritt fall – upp till 300 km/h. I denna vind får man samma känsla av att vara viktlös som i ett fallskärmshopp (sägs det – jag har aldrig hoppat fallskärm). Fallskärmshoppare har i alla fall övat i vindtunnlar som dessa sedan 80-talet.

Detta är väl egentligen i klassisk svensexeaktivitet, men även barnen tyckte det var fantastiskt kul. (Man kommer faktiskt starta kurser även för barn här inom kort).

gustaf2 gustaf3

När vi kom övade ett gäng extremt duktiga personer (se exempel nedan) inför SM i Bodyflight som äger rum nu i helgen (13 februari 2016) mellan 8-19. Fri entré så har ni vägarna förbi Bromma tycker jag att ni ska åka förbi – dessa personer var grymma!

Så här funkar en flygning för er som är sugna på att testa:

  • Man bokar en tid innan på förhand och man ombeds komma en timme innan utsatt tid. Vi fick dock vänta en trekvart innan, men det var helt ok tack vare att några av Sveriges duktigaste Bodyflightare övade just denna tid.
  • En stund innan man ska flyga får man en genomgång med en instruktör som visar en kort film och berättar hur man ska bete sig i luften (böjda ben, utsträckta armar, avslappnad höft!)
  • Man måste tömma sina fickor på alla former av lösa föremål och dra på sig en overall, skyddsglasögon, hjälm och stoppa in öronproppar.
  • Sedan hoppar man in en i taget i flygtunneln ihop med en instruktör som hjälper till innan man hittat balansen själv.

Så cool känsla! Det enda negativa är att det går på ett nafs, sedan är de få minuterna man har på sig över!

Inlägget Bodyflight i Bromma – som att hoppa fallskärm fast inomhus! dök först upp på Matochresebloggen.

Vinnare av Grand Travel Award 2016

$
0
0

Igår korades vinnarna i resebranschens stora tävling Grand Travel Award. Bakom tävlingen står tidningen Travel News och det är 1200 människor inom reseindustrin som utgör jury för de flesta kategorierna. Man betygsätter bolagen inom områden som support/service, produktkvalitet och utveckling samt marknadsaktiviteter/reklam.

SAS tog hem hela fyra priser – som Årets Chef och Bästa flygbolag både inrikes, inom Europa och interkontinentalt. De trender man kan se är till exempel USA som destination behåller sin starka ställning (Swanson’s Travel belönades för sitt arbete med resor dit och USA blev utsett till Årets turistland). Kryssningar växer och förutom Birka Cruises som blev Bästa rederi och Royal Caribbean som blev Bästa kryssningsrederi internationellt fick Ving utmärkelsen som Bästa charterarrangör bland annat för att de nu även gör dynamiska paket som innehåller kryssningar.  Bästa utländska turistbyrå blev Visit Denmark.

Skagen, bild lånad från visitdenmark.se

Skagen, bild lånad från visitdenmark.se

Hela listan på vinnare av Grand Travel Award 2016 och motiveringar (lånad från Travelnews) hittar ni nedan!

Årets chef: 
Annelie Nässén, SAS. 

”Annelie Nässén har tagit sig till toppen i en stentuff bransch. Med uppdraget att ställa om säljorganisationen leder hon sin arbetsgivare in i framtiden. Från omgivningen hörs bara lovord. Hon får Så Att Säga både SAS affärer och affärsresenärer att lyfta.”

 

Årets resesäljare

Eva Drugge Resia

”Eva Drugge hanterade själv en resa för 1 500 personer från Sverige till Japan . Hon sålde in resan, bokade samtliga flyg och hotell samt skötte administrationen. Hon ger alltid det lilla extra och har många återkommande kunder. Både stamkunder och nya kunder tar hon hand om.”

 

Bästa charterarrangör

Ving

”Med ett starkt varumärke fortsätter Ving att produktutveckla och nå framgång med hotellkoncept som Sunprime och Sunwing. Tillsammans med en positiv utveckling av sin dynamiska paketering och ett system för kryssningspaket levererar Ving återigen ett rekordresultat. Ett riktigt lyft av Ving.”

 

Bästa specialistresearrangör

Swanson’s Travel

”I ett långvarigt mycket väl fungerande samarbete med resebyråerna fortsätter Swanson’s att år efter år leverera en högkvalitativ produkt som ger kunden en helhetsupplevelse utöver det vanliga. The land of the free lockar mer än någonsin.”

 

Bästa transport inrikes

SAS

”Lojaliteten bland kunderna är stor, vilket visar bolagets styrka. Med bra service och flyg som håller tidtabellen flyger man in i affärsresenärernas hjärta. SAS kvalitet är frekvent för frekventa resenärer.”

 

Bästa flygbolag Europa

SAS

”Med smidigt priskoncept, nya digitala tjänster, utvecklat lojalitetsprogram, bra support mot resebyråer och med en lång rad nya semesterlinjer i somras håller man greppet om sina travelers. SAS vet hur man flirtar med sina frekventa Europaresenärer. Love is still in the air.”

 

Bästa flygbolag interkontinentalt

SAS

”Ny långlinje till Hongkong och snart fler rutter till USA, nyrenoverade långlinjekabiner och nya långlinjeplan. Resebyråer uppskattar punktligheten, servicen och supporten. SAS går all in i sin nya interkontsatsning – resenärerna kammar hem vinsten.”

 

Bästa hotellkedja Sverige

Clarion Hotels

”Genom sitt restaurangkoncept, sin konst, musik och sin design ger Clarion en upplevelse för såväl rumsgäster som lokala gäster. Senast i raden är stilsäkra Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Kedjan tar ett brett samhällsansvar; 2015 prisades Clarion Arlanda för sitt fyrverkerifria nyårsfirande ’Happy Dog’. Det var inget hundår för Clarion.”

 

Bästa hotellkedja internationellt

Radisson Blu

”Radisson Blu fortsätter att expandera i en rasande fart och öppnar både centralt belägna affärshotell och resorts. Genom sin starka närvaro i Sverige och Norden är kedjan ett naturligt val för såväl den svenska affärs- som privatresenären. Levererar högklassig service till sina gäster. Radisson – Yes you sure can.”

 

Bästa rederi

Birka Cruises

”Rederiet fortsätter sin konceptuella satsning på skärgård och lanserar nu en kryssning längs klassiska Höga Kusten. Kompletterar dessutom med ett nytt koncept med fokus på miljön: Cykel + Kryssning. Birka är inte ute och cyklar.”

 

Bästa kryssningsrederi internationellt

Royal Caribbean

”Med lanseringen av Harmony of the Seas, världens största kryssningsfartyg, visar rederiet åter på en produktutveckling i världsklass. Lägg till det en ny effektiv säljorganisation med stort fokus på resebyråförsäljningen. Kungligt av Royal Caribbean.”

 

Bästa biluthyrare

Hertz

”Hertz har stark lokal representation i Sverige med 220 uthyrningskontor på 125 orter. Man erbjuder en modern vagnpark med fokus på säkerhet och mycket bra miljöprestanda. Flera kan flera dela bil och därmed minska sin miljöpåverkan genom bilpoolen Sunfleet. Solen skiner på Hertz.”

 

Bästa utländska turistbyrå

Visit Denmark

”Visit Denmark håller den danska flaggan högt med ett team som jobbar proffsigt mot bransch, media och konsument. Bilden av danska gemytet och det kontinentala livet på andra sidan sundet lever stark. På vägen över bron stämmer vi upp: Vi er røde, vi er hvide.”

 

Årets turistland

USA

”USA bjuder på allt från storstadsupplevelser, kultur och shopping till sol och magiska naturupplevelser för såväl trendiga hipsters som nyfikna pensionärer. Nya direktlinjer har fått svenskresandet att booma. Över 400 000 svenskar kan inte ha fel – det finns möjligheter i The land of opportunity.”

 

Årets nydanare

Airbnb

”2015 var året då Airbnb slog igenom brett i Sverige. Nu har varumärket ledartröjan i den stekheta delningsekonomin. Man ger resenären valfrihet – och hotellen skrämselhicka. Delad glädje är dubbel glädje.”

 

Årets digitala pris

”Fritidsresor använder digital teknik i fysiska miljöer för att ge sina kunder bättre servic – samtidigt ger det tidsbesparing för personalen. Gästerna kan använda sitt smartband som hotellrumsnyckel, för att betala mat och dryck och hålla koll på utgifterna via en app. Fritidsresors smartband är ett steg i rätt riktning för att curla sina gäster.”

 

Årets Ekoturismpris

STF Abisko Fjällstation

”Genom att förädla norrsken och midnattssol har STF Abisko Fjällstation vänt förlust till vinst. Med läcker mat av lokala råvaror, guidade upplevelser och ett vinnande värdskap har fjällstationen inte bara satt Abisko på kartan, utan även Lappland och hela Sverige.”

 

Inlägget Vinnare av Grand Travel Award 2016 dök först upp på Matochresebloggen.


Airdine – en app som Uber Pop fast för hemmakockar!

$
0
0

Idag lanseras appen Airdine i Sverige. Det är en app som låter hemmakockar skapa sin egen lilla restaurang i sitt eget kök: skapa en meny, sätta ett pris och sedan låta gäster boka bord via appen. Jag har varit betatestare av appen i ett par månader men då bolaget bakom appen ligger i Göteborg har alla betamiddagar ägt rum i just Göteborg så jag har inte provat appen skarpt ännu. Men idag släpps den för allmänheten och redan första dagen har ett antal personer lagt ut sina menyer i appen. Man söker enkelt i en karta som visar var i stan det finns middagar och vad de kostar.

IMG_1839

Vad sägs om Aisan Fusion meny hemma hos Zayera fredag den 11 mars? 150:- för en asiatisk vegansk meny. Värden kan välja om dryck ska ingå eller ej, här skall man alltså ta med egen dryck.

IMG_1828 IMG_1829

Eller Viltlasagne med kantareller och ananaspaj hemma hos Johan för 450:-. Här är det lite oklart vad man får till förrätt dock.

IMG_1831 IMG_1833

Är du sugen på Ungerska specialiteter är middagen hemma hos Natalie något för dig! Gulasch med hemlagad gnocci och saltgurka med choklasmousse till dessert – 220:-. Är nog den middag jag blir mest sugen på att boka in mig på!

IMG_1835

Man bokar och betalar sin plats direkt i appen. Airdine-appen är gratis men de tar 15% i bokningsavgift från arrangören.

Väldigt kul idé och för alla som drömt om att vara med i Halv 8 hos mig men inte är sugna på den exponering som programmet ger är ju detta en perfekt mellanväg!

Inlägget Airdine – en app som Uber Pop fast för hemmakockar! dök först upp på Matochresebloggen.

Tips för flygrädda –Åtta steg för att komma över din flygrädsla

$
0
0

Många är flygrädda och även jag som gillar att flyga tycker det är obehagligt när det är kraftig turbulens. Mest nervös blir jag vid landning, sekunderna innan planet sätter hjulen i marken och vajande försöker hitta balans. Det är alltid en skön känsla när man märker att planet rullar stabilt på alla hjulen!

Vad kan man då göra för att inte oron ska hindra en från att flyga eller göra flygningen till en plåga? Anxiety and Depression Association of America har tagit fram åtta tips som handlar om att förstå exakt vad man är rädd för, läsa på och ha rätt fakta och inte lita på sin magkänsla!

1. Förstå vad som gör dig rädd.

Förstå exakt vad det är som skrämmer dig med att flyga och vad det är som startar din oro. Genom att förstå vad det är – vilka triggers – som startar orosprocessen i ditt huvud är det lättare att hantera rädslan.

2. Gå på flygplanet med rätt kunskap.

Läs på! Förstå hur ovanligt det är med olyckor i flygplan och att planet håller för kraftig turbulens. Det är mycket farligare att åka bil och fler människor träffas av blixten än de som är med om en flygolycka. Att ha fakta tar inte bort rädslan, men de kan hjälpa till att hantera den. Det är bara en chans på 11 miljoner att dö i en flygkrasch. Och det är större chans att du dör medan du går på eller av planet än under själva flygresan. Vissa delar på flygplanets vingar etc är gjorda för att röra sig under flygningen, så det är helt normalt och inget att oroa sig för.

Faktum är dock att min oro vid landningen inte är helt ogrundad. Siten 1001 crash visar statistik över de få olyckor som sker och hela 47% är just under sista delen av landningen. Så – strunta i att oroa er under själva flyget och spara oron till de sista minuterna!

phase_en

Graf lånad från 1001 crash

3. Förbered dig för oro.

Ofta är ångesten för att bli rädd större än själva rädslan. Förbered dig på att du kommer bli orolig men ofta är rädslan och oron innan större än det man faktiskt känner väl på planet.

4. Separera rädsla från fara.

Kroppen reagerar liknande på både rädsla och fara, men lär dig att förstå dina egna signaler och påminn dig själv om att ångest i sig inte är farligt!

5. Inse att sunt förnuft inte hjälper dig – lite inte på din magkänsla!

A: Din ångest kommer lura dig att tro att du är i fara när du faktiskt är säker.

B: Överlista ångesten! Gör motsatsen till vad dina oroliga känslor vill att du ska göra. Acceptera att du har ångest, men gå inte in i den utan agera som att du inte var orolig.

6.  Förstå hur turbulens skapas och att flygplan är byggda för att klara hård turbulens.

Turbulens i luften är motsvarigheten till att köra bil på en ojämn väg. När det är kraftig turbulens kan det ske olyckor, men det är på grund av att passagerare inte är fastspända eller att saker ramlar ner på dem. Fokusera på att hantera din ångest istället för att vänta på att turbulensen ska sluta. Påminn dig själv om att du är säker!

7. Ta hjälp av dina medpassagerare.

Berätta för personen bredvid dig vad som oroar dig och hur de kan lugna dig om det som oroar dig under en flygning inträffar.

8. Värdesätt varje flygning du gör.

För varje flygning du tar dig igenom kommer ångesten att minska. Ha som mål att bli mindre och mindre känslig för de händelser (t ex turbulens) som gör att din ångest startar!

Har du fler tips på hur man kan hantera sin oro? Kommentera gärna!

Källa: Anxiety and Depression Association of America

 

Inlägget Tips för flygrädda – Åtta steg för att komma över din flygrädsla dök först upp på Matochresebloggen.

Guide Michelin – Michelin Nordic Guide 2016

$
0
0

Idag släpptes nyheten om vilka Svenska krogar som belönats med stjärnor. Alla krogar som hade stjärnor förra året fick behålla sina utmärkelser, dessutom en rad nya krogar på listan där Fäviken i Järpen belönades med 2 stjärnor och bland annat Sushi Sho fick en stjärna. Gillar ni Sushi är den sistnämnda en höjdare. Hos Sushi Sho finns en 15-rättersmeny som serveras bit för bit direkt från kocken vid bardisken. Har ätit där några gånger och gillar det verkligen, dags att göra ett reportage därifrån nästa gång!

Här kommer listan:

2 stjärnor:

Järpen:

  • Fäviken Magasinet (ny)

Stockholm:

1 stjärna:

Öland:

  • Borgholm (ny)

Skåne, Tranås:

  • Daniel Berlin (ny)

Växjö:

  • PM & Vänner (ny)

Stockholm:

Göteborg:

Malmö:

– Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”,
– två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”,
– medan en stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.

 

Bib Gourmand i Sverige 2016

Bib Gourmand är Michelins utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris. Alla krogar i Stockholm, Göteborg och Malmö som hade en Bib-Gourmand förra året fick behålla utmärkelsen. Dessutom kom Nook (Stockholm) och Somm (Göteborg) med på listan.

Så, för 2016 ser Bib-Gourmand för Sverige ut så här:

Stockholm (2016):

Göteborg (2016):

Malmö (2016):

 

guide-michelin-iphone

Michelin Nordic Guide 2016 finns även som App att ladda ner gratis från iTunes eller Google Play.

Michelinguiden tog med svenska krogar första gången år 1984. Då var det fyra Stockholmskrogar som fick en stjärna var. 1989 fick en Göteborgskrog en stjärna och i samband med att Guide Michelin Nordic Cities skapades 2015 med krogar i de större nordiska städerna fick även tre krogar i Malmö varsin stjärna.

Den första guiden kom dock redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil. På den tiden fanns det cirka 3 000 bilar i hela Frankrike varav 95 procent av bilarna fanns i Paris. Syftet med guiden var att få folk att resa ut på landet för att slita på däcken så att de behövde köpa nya och sprida intresset om bilar så att allt fler skulle köpa bilar (och därmed behöva däck). Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet.

Old michelin poster 3

En av de allra första affischerna från 1898 med ”Bibendum” som Michelin-manen kallades tidigare.

 

Old michelin poster 2

Annons från 1911 för Michelin Guide

2015 års lista över Svenska restauranger med stjärna i Michelin Guide Nordic Cities:

Stockholm (2015)

2 stjärnor:

1 stjärna:

 

Göteborg (2015)

1 stjärna:


Malmö (2015)

1 stjärna:

Utöver stjärnorna som delats ut finns även sedan 1995 utmärkelsen Bib Gourmand, som är en utmärkelse som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris. 2015 belönades följande krogar med denna fina utmärkelse:

Stockholm (2015):

Göteborg (2015):

Malmö (2015):

 

Källor: Michelin.se, Fastcodesign. Michelins Facebooksida.

 

Inlägget Guide Michelin – Michelin Nordic Guide 2016 dök först upp på Matochresebloggen.

Drömresan till Punta Cana – bara 11 dagar kvar!

$
0
0

Om du fick åka var du ville en långhelg – var skulle du åka då? Jag gjorde för drygt två år sedan en resa till Japan som jag drömt om jättelänge. Med bara sex dagar på plats fick jag planera upplägget i detalj för att hinna med att se det jag ville både i Tokyo och Kyoto. I våras åkte vi till Istanbul som länge legat på min lista över platser jag ville till. I somras Ibiza. Och nästa helg är det dags för att besöka ett annat drömresemål- Dominikanska Republiken!

Denna gång kommer jag ha väldigt kort tid på plats – bara tre dagar. Galet lång resa för så kort vistelse egentligen, men denna gång var det en kort resa eller ingen resa alls för att hinna med mitt vanliga jobb. Och den långa resan gör inte så mycket då jag kan jobba en stor del av resan. Men med bara tre dagar på plats blir planeringen ännu viktigare.

Nu är vinkeln en ganska avslappnad resa (med mina mått) så jag kommer att ha min bas i den populäraste turistorten Punta Cana. Hade jag haft mer tid skulle jag även tagit ett par dagar i huvudstaden Santo Domingo. Man kan t ex flyga till Santo Domingo, vara där några dagar för att sedan ta en buss till Punta Cana och flyga hem därifrån.

Punta Cana ligger på bekvämt avstånd från USA och stor del (56%) av turisterna kommer från Nordamerika. Det har såklart styrt utbudet av hotell och aktiviteter. Vid stranden Bavaro Beach som rankas av Tripadvisor som den finaste i hela Dominikanska republiken ligger det mest stora lyxhotell och de bästa restaurangerna ligger i något av hotellen. Det finns massor med aktiviteter och utflykter – allt från paradisöar man endast når via båt, till actionsporter och naturreservat, som Hoyo Azul nedan.

Hoyo Azul

På plats i Punta Cana kommer jag testa semesterlivet som en typisk turist gör där  och så självklart bo på en stor all-inklusive resort. Dessa dagar är jag inbokad på den stora resorten Riu Palaca Bavaro. Här skulle jag utan problem kunna hänga alla tre dagarna och bara njuta av det stora all-inclusiveutbudet.

Riu palace

E n av poolerna vid Riu Palace Bavaro

Men jag ska såklart vara lite mer aktiv än så, tanken är att testa de mest populära utflykterna som zip-lining och snorkling. Några drinkar på Punta Canas populäraste nattklubb Coco Bongo som verkar helt utflippad tror jag också att jag hinner med!

coco-bongo_punta-cana (1024x682)
 

 

Inlägget Drömresan till Punta Cana – bara 11 dagar kvar! dök först upp på Matochresebloggen.

90-årig dam väljer långresa istället för cancerbehandling

$
0
0

I juli 2015 avled 90 -åriga Normas make Leo, hennes lisvpartner sedan 67 år. Under samma period fick Norma en cancerndiagnos och fick ett par olika tuffa behandlingsalternativ av sin läkare. Hon svarade ”Jag är 90-år gammal, jag ger mig ut på resa istället”

Så, i Augusti tog hennes sin son och hans fru med sig Miss Norma ut på en lång roadtrip i USA med husbil! De dokumenterar sin resa på Facebooksidan ”Driving miss norma” och där kan man se inspirerande bilder som de nedan!

De fick stort stöd för idén från Miss Normas läkare:

“As doctors,” sa läkaren, “we see what cancer treatment looks like every day. ICU, nursing homes, awful side effects and honestly, there is no guarantee she will survive the initial surgery to remove the mass. You are doing exactly what I would want to do in this situation. Have a fantastic trip!”

Och det verkar helt klart som resan är lyckad – Vilket härligt sätt att tillbringa sin sista tid i livet på!

Följ Miss Normas vidare resa på hennes Facebooksida!

Inlägget 90-årig dam väljer långresa istället för cancerbehandling dök först upp på Matochresebloggen.

Viewing all 1780 articles
Browse latest View live