Quantcast
Channel: Matochresebloggen
Viewing all 1780 articles
Browse latest View live

Brunch uppe i Kaknästornet

$
0
0

Uppe på 28:e våningen i Kaknästornet serveras på helgerna brunch. Vi har tänkt åka hit flera gånger, men det har alltid varit fullbokat. Nu hade vi lite bättre framförhållning och bokade in oss på första sittningen klockan 11.00. Alltid fräscht att vara bland de första som hugger in på buffén!

Uppe i tornet är det lite trångt och buffén är komprimerad i ett hörn, men innehåller många goda rätter som gravad och rökt lax, massor av olika sallader, ribs, korvar ägg och ostar.

   
    
   
En bra dessertbuffé med bland annat äppelkaka, brownie, småkakor, frukt och godis.

   
 
 Sammantaget en bra brunch och många saker som även barnen som var med gillade. 

Största behållningen är dock utsikten som verkligen är svårslagen. Man ser bra genom de stora fönstren i restaurangen och vill man sen ha ännu bättre utsikt kan man ta tre trappor upp till taket.

   
  

Utsikt från våning 31 uppe i kaknästornet

 
Har man bokat brunch åker man gratis upp i tornet (annars 55:- för vuxen). Man kan även bara ta en fika på våning 30, men då får man betala för att åka upp.

 

Fiket på våning 30

 
Bonustips: Har man med sig barn ligger en bra lekplats runt hörnet med en slänggunga, linbana, armgång och en stenlabyrint.   

Inlägget Brunch uppe i Kaknästornet dök först upp på Matochresebloggen.


PA & Co på Riddargatan – recension

$
0
0

När jag flyttade till Stockholm 1999 var Pa & Co på Riddargatan i Stockholm riktigt inne. Man kunde inte boka bord på förhand och det var svårt att få bord om man var nyinflyttad till storstan, utan kontakter.
Hur står sig Pa & Co idag då, 20 år efter öppnandet? Konceptet att servera klassiska bistrorätter har de behållit och de är en av få krogar som har öppet söndagar. (De har bara stängt midsommar, jul och nyår). Så, när jag skulle träffa en god vän och äta middag en söndag blev vi sugna på att testa denna klassiska Stockholmskrog.

Vi kom dit vid 19-tiden och det var inga problem att få ett bord i den då halvfulla lokalen som rymmer 38 gäster. Förutom vi satt det flera stora familjer där som åt söndagsmiddag och ett par på date. 

Menyn finns bara på en griffeltavla på väggen och det fanns mycket gott att välja på. Förrätter som toast skagen, råbiff, soft crab, kantarelltoast och fisktaco. Vi tog en varsin av de två senare och de var riktigt bra.  

  

 En skiva frasigt smörstekt bröd, rikligt med kantareller och en rejäl klick löjrom.  
Fisktacon bestod av olika råa fiskar, forellrom, avocadocreme – åt ceviche-hållet. Supergod.

Ännu svårare var det nästan att välja varmrätt. Så mycket gott på griffeltavlan som Oxkind, Biff Rydberg, asiatisk biffsallad… Vi valde bägge två dock deras pasta vongole som var perfekt kokt pasta och rikligt med musslor. Grymt bra! 

  
Efter dessa rätter var jag proppmätt, men min kompis var sugen på dessert och tog in varma hjortron med vaniljglass. Jag (som har lite svårt för hjortron) var tvungen att smaka och dessa hjortron var nog de godaste jag smakat, med en ton av vanilj och kanel. Jag var tvungen att fråga servitören hur de hade lagat denna rätt och det visade sig att de kokat hjortronen ihop med tonkabönor som ger denna smak – måste jag köpa hem och testa!

   

Tonkaböna

 Så, sammantaget en riktigt bra middag på Pa & Co – hit kommer jag återvända!

Inlägget PA & Co på Riddargatan – recension dök först upp på Matochresebloggen.

Good food festival i Dubrovnik

$
0
0

För andra året arrangerar Dubrovniks turistbyrå ”Good Food Festival” – fyra dagar i Oktober där man visar upp det bästa Dubrovnik har att erbjuda inom mat och dryck. Programmet är späckat med allt från vinprovningar till avsmakningsmenyer och man väljer själv vilket eller vilka arrangemang man vill köpa biljett till. I år var vi där för första gången och tillbringade en härlig höstweekend i denna vackra stad med fokus på mat och dryck!

Vi började festivalen med middag på torsdagskvällen på restaurang Pantarul, där kocken Damir Sanc gjorde moderna tolkningar av klassiska rätter från Dubrovnik, som exempelvis en ”Dirty Macaroni” och fisktartar med ett torkat vinblad från samma druva som vi drack till denna rätt.

Fisktartar med torkat vinblad

Fisktartar med torkat vinblad

IMG_9650

Till detta serverades viner från Crvik Winery som ligger strax söder om Dubrovniks flygplats.

IMG_9654

Spännande och ambitiösa grepp och väldigt goda viner – rivstart på festivalen!

På fredagen byggdes ett 200 meter långt traditionellt ”Dubrovnik Table” upp på huvudgatan inne i Old Town där restauranger, hotell, bagerier och vinmakare dukade upp det bästa de hade att erbjuda.

Dubrovnik table

Dubrovnik table

IMG_9656 IMG_9665 IMG_9664 IMG_9660

Här får man köpa en biljett för 30 kuna (40 SEK) och vid ett givet klockslag får man hugga in på det man är mest sugen på. Allt går åt i en rasande fart så man bör invetera borden i förväg och ställa sig rätt! Alla pengarna från biljettförsäljningen går till välgörenhet, i år gick de till barn med speciella behov.

Sedan var det dags för Gastro Tour – Dubrovnik on a plate.

Vår trevliga matnördsguide Elisabeth till höger.

Vår trevliga matnördsguide Elisabeth till höger.

Här guidades vi av en riktig matnördig 25-årig tjej igenom Old Towns gränder och gjorde stopp på fyra olika restauranger där vi fick smakprov på klassiska rätter från Dubrovnik – Flat Oysters, olika varianter av sardiner, rökt tonfisk, serranoskinka, bläckfisk, ostar, oliver och desserter som carob cake.

IMG_9668 IMG_9670 IMG_9675 IMG_9676 IMG_9677
På lördagen gick vi till en av Dubrovniks mest kända restauranger – Sesame Restaurant som ligger strax utanför Old Town.

IMG_9688

Här var temat ”Meat, Pates and Terinnes” – ett antal små rätter lagade med sous-vide teknik.

Kalv- och lammpaté

Kalv- och lammpaté

Supersaftig lammburgare i miniformat, 20% fett

Supersaftig lammburgare i miniformat, 20% fett

Sous-vide Angus biff

Black angus biff

Otroligt goda rätter som kocken och ägaren Marina Zibert Ercegovic presenterade och berättade mer än gärna om hur hon lagat till respektive rätt.

IMG_9686

Marina Zibert Ercegovic

Programmet fortsatte med sötsaker på Hotel Hilton Imperiol som hade dukat upp en stor buffé med tårtor. Dessa kunde avnjutas på hotellets balkong med en grym utsikt!

IMG_9689FullSizeRender

På lördagskvällen arrangerades ”Dinner with a famous chef – Dino Galvagno”. Dino är en av Kroatiens mest kända kockar och är tex jury i lokala ”Masterchef”.

IMG_9694

En ambitiös man som inför denna kväll under flera veckor gjort research för att hitta lokala råvaror och leverantörer från Dubrovnik. Dinos filosofi är att ta vara på allt och gärna med råvaror som annars ses som sämre. Resultatet blev en spännande och supergod femrättersmeny, med rätter som makrill med sjögräsgele, prociutto och långkok på get och ”Birds in a shrub”  – vild vaktel frän trakten med brända örter och dinkelpasta.

Birds in a shrub

Birds in a shrub

Till dessa rätter fantastiska kroatiska viner. Hela femrättersmiddagen med vinpaket kostade bara 250 kuna (310 SEK) – bästa fyndet denna resa!

Sammanfattningsvis en väldig kul och god matfestival, där vi dock bara gjorde ett urval av allt som fanns att välja på. Tror dock att vi lyckades pricka in de flesta höjdpunkterna. Så, har ni möjlighet – ta er hit nästa höst och tima er resa med Good Food Festivalen!

Inlägget Good food festival i Dubrovnik dök först upp på Matochresebloggen.

Dubrovniks bästa vinbarer – Rozonoda, D’vino och Matusko

$
0
0
Kroaterna är stolta över sitt vin och det serveras nästan uteslutande bara kroatiskt vin på krogarna i Dubrovnik. Med all rätta, det finns en hel del riktigt bra kroatiska viner och man har en lång tradition av vinproduktion. Exempelvis så var det en vinranka från Kroatien som togs med till USA för länge sedan som är förfäder till Zinfandel.
Man hittar bra viner på i stort sett alla restauranger, men vill man gå till en vinbar med massa härliga viner på glas, kanske göra en vinprovning, sår är det någon av dessa tre barer (i nämnd ordning) man ska styra kosan mot: Rozonoda, D’vino och Matusko Wine bar, alla tre inne i ”Old Town”.
1). Rozonoda.
Vinbaren Rozonoda tillhör designhotellet Prijeco palace. Trots att det öppnade för bara två år sedan har det redan rykte som den bästa Vinbaren i Dubrovnik.
Rozonoda

Rozonoda

Vid vårt besök fick vi råd av Natalio i baren, som kunde allt om kroatiska viner. Av de 65 vinerna som man kunde köpa per glas rekommenderade han Majstor Stina på druvan Plavac Mali, släkting med Zinfandel. Riktigt bra. (57 kuna för ett glas, ca 70 SEK).

 1) D’vino.
D’vino är också en stor tillverkare av vin och har en mysig vinbar, även där ett stort utbud av viner på glas och en mycket kunnig bartender. Även där tog jag servitörens råd och fick ett riktigt bra vin.
IMG_9717 IMG_9718
3). Matusko Wine Bar.Den tredje Vinbaren vi gick till var Matusko Wine Bar, liten mysig bar där inre delen är uthuggen ut berget.
IMG_9715

Populärt att ha vinglas med barens namn ingraverat!

Matusko är en stor vinproducent och har man tid skulle jag gärna åkt ut till deras vingård och vinkällare i Pomotje. Vill man köpa med sig något av deras viner kan man även göra det på vinbaren,

Inlägget Dubrovniks bästa vinbarer – Rozonoda, D’vino och Matusko dök först upp på Matochresebloggen.

Sju restauranger du inte får missa i Dubrovnik

$
0
0
Dubrovnik har väldigt många bra restauranger men är man där en weekend vill man självklart välja de allra bästa! Vi gjorde inför vår weekend i Dubrovnik grundlig research och väl på plats frågade vi kockar, guider och andra med bra koll vilka restauranger som var de hetaste. Så, följande sju restauranger är de absolut bästa just nu -från billiga snabbmatställen till exklusiva finkrogar.
1). Barba – snabbmatsställe med fisk- och skaldjursfokus. Kända för sin bläckfiskburgare samt färska och friterade ostron. Har ingen webbsida men en Facebooksida med kontaktinformation.
IMG_9709

Friterade ostron på Barba


IMG_9710

När man ätit dekorerar man sin gaffel och ställer den i samlingen!

2). Proto
Klassisk fisk- och skaldjurskrog vid huvudgatan i Old Town med en mysig matsal och en stor terass på taket. Serverar bland annat platta ostron från närliggande Ston, färsk fisk och skaldjur och tryffelpasta.
Grillad bläckfisk på Proto

Grillad bläckfisk på Proto

Platta Ostron från Ston

Platta Ostron från Ston

IMG_9704
 3). Glorijet –  billig och enkel restaurang populär bland lokalbefolkningen. Ligger vid hamnen där de stora kryssningsfartygen ligger för ankar i Dubrovnik. Har ingen webbsida men hittas på adressen Obala Stjepana Radića 16.
4). Dubrovnik. Fine Dining med bland annat en sjurätters avsmakningsmeny. Vid fint väder fälls taket ihop. Deras webb.
Restaurang Dubrovnik

Restaurang Dubrovnik

5). 360 – Dubrovniks mest exklusiva restaurang, med utsikt över havet och Lokrum. Har även en stor bardel.
På 360 kan man sitta exempelvis här på en del av den gamla ringmuren. (bild lånad från 360dubrovnik.com)

På 360 kan man sitta exempelvis här på en del av den gamla ringmuren. (bild lånad från 360dubrovnik.com)

6), Nautica. Vid Old Towns västra ingång pile gate ligger Nautica, som bland annat utsetts till en av världens sex mest romantiska restauranger av Condé Nast Traveller magazine. Fokus på lokala råvaror som fisk och skaldjur.
Terassen mot havet på Nautika. (bild lånad från nautikarestaurant.com)

Terassen mot havet på Nautika. (bild lånad från nautikarestaurant.com)

7). Bota – Ostron och sushirestaurang som finns i fem städer runt om i Kroatien. I Dubrovnik är det stadens bästa sushiställe och är även kända för sina ostron.
Bota - bild lånad från bota-sare.hr

Bota – bild lånad från bota-sare.hr

Inlägget Sju restauranger du inte får missa i Dubrovnik dök först upp på Matochresebloggen.

Recension Cassi vid Karlaplan 

$
0
0

Cassi, vid Karlaplan är en klassisk Stockholmskrog som öppnade 1954 och var enligt ryktena då först i Sverige med att servera pommes frites. Idag ser restaurangen ut exakt som på 70-talet och även menyn är orörd.

IMG_9738

Den murriga lokalen som går i brunt och orange toner är stor och man kan ofta slinka in och få ett bord utan att ha bokat. (Få och få –  man tar bara ett ledigt bord och går sedan bort till köket och beställer).

IMG_9743.JPG IMG_9734.JPG

Vi vuxna valde entrecote medan barnen tog barnportioner av oxfilé och gulasch. När maten är klar, vilket går på rekordfart, ställs den fram på en orange bricka vilken man tar med sig till bordet. Vanligt på lunchserveringar och vägkrogar, men jag jag nog aldrig varit med om det annars kvällstid på en restaurang på Östermalm!

IMG_9735.JPG

När man går in i denna miljö väntar man sig nästan att även priserna ligger under finkrogarna, men så är inte fallet här, utan det är i linje med övriga östermalmskrogar.

IMG_9737.JPG

Men, maten smakar bra – köttet är av riktigt bra kvalitet, perfekt stekt, pommes fritsen är krispig och bean god. Och miljön är väldigt avslappnad, så det är perfekt ställe att ta med sig barn till.

Cassi är dock inget optimalt val för den som är ölintresserad. Numera är man bortskämd med att nästan varje krog med självaktning har ett par spännande ölsorter på fat. Dock inte här där det endast serveras Pripps blå på fat. (Samt ett tiotal olika flasköler).

IMG_9747

Blir man den sugen på dessert går man till en annan disk och här finns ett stort utbud av desserter, från marängsviss till créme brule, apfelstrudel och kakor. Dessa ligger klart lägre i pris än huvudrätterna, mer som på ett vanligt café.

IMG_9749.JPG IMG_9745.JPG

Sammantaget en bra restaurangupplevelse om man är ute efter en enkel, avslappnad miljö med god, enkel mat och jag kan förstå varför så många har Cassi som stamhak.

(Ursäkta bildkvalitén. Detta var ett spontanbesök och jag hade bara min iPhone6 att fota med…).

Inlägget Recension Cassi vid Karlaplan  dök först upp på Matochresebloggen.

Weekendkryssning till Helsingfors med barnen

$
0
0

Äntligen var det dags för vår weekendkryssning till Helsingfors med barnen! Fredag eftermiddag tog vi en kort bilfärd till Silja-terminalen i Värtahamnen, lite väntan innan vi fick köra ombord och sen var vi uppe i vår hytt på nolltid.

Hytten
På denna resa bor vi i lite extra lyxigt, i en commodore svit med ett stort rum som har en liten vardagsrumsdel (med bäddsoffa där barnen får sova). Dessa commodore-rum har även en egen liten lounge där man kan förse sig med div godsaker.
Commodore lounge IMG_9805
Här i commodore-området finns också bastu som är öppen fram till 20.00, sedan är det fritt för de som vill att utan kostnad boka en privat timme. Efter lite fika i loungen satte vi igång att utforska fartyget och specifikt Kids Zone nere på våning 5. Bollhav, klättervägg, TV-spel, Legohörna och rittävling var några av aktiviteterna som fanns där .
IMG_9813 IMG_9809
Sedan hade vi bjudit över våra vänner (som av en slump är på samma kryssning som vi) till en fördrink i vår hytt. Klockan 19.00 hade vi sen bokat bord i Bon Viviant – en av de sju restaurangerna ombord. Massa gott att välja på för oss vuxna, men inget som barnen riktigt gillade. Men, inga problem, personalen fixade en meny till barnen från restaurangen intill som hade ostburgare och köttbullar!  Själva tog vi pilgrimsmusslor och röding till förrätt, kalv till varmrätt och sen en liten ostbricka. Riktigt bra!

IMG_9814

Amuse på varm getost, fikon och parma

IMG_9815

Barnens ostburgare

IMG_9816

IMG_9817

Röding

Vi vuxna satt kvar i restaurangen medan barnen efter middagen sprang tillbaka till leklandet. Klockan 22 var det dags för uppträdande på stora scen med fjolårets Idol-vinnare Lisa Ajax vilket vår 10-åring verkligen gillade.
IMG_9821

Lisa Ajax

Dag två startade jag med en bastu medan resten av familjen sov. Så lyxigt att bara kunna ta på sig en morgonrock och gå ett par meter in till en riktigt varm bastu som väntar.
IMG_9785
Sen var jag tvungen att väcka familjen, frukosten ombord serveras bara tills man anländer Helsingfors. Vi hade vår frukost i restaurangen Bon Vivant där det fanns en stor frukostbuffé med allt man kan tänka sig  – från lax och kallskuret till croissanter och nybakat bröd. Ur en meny fick vi välja varma rätter som lagades på beställning. Vi tog en ”Bon Vivant klassiker” med ägg, bacon, champinjoner, bönor och tomat.
IMG_9824 IMG_9826
För att inte behöva stressa ner till bilen när färjan anlände Helsingfors hade vi lämnat in bilnyckeln i informationsdisken dagen innan. Det var vi nöjda med idag, kunde njuta av frukosten i lugn och ro och när vi sen gick ner var vi enda bilen kvar och kunde köra av direkt.
Vi satte kurs direkt mot vattenlandet Serena som ligger norr om Helsingfors och var framme efter en trekvart. Trots lördag och alla helgona- eller kanske just därför – var det knappt något folk alls och därför inga köer till några vattenrutschbanor.
IMG_9831 IMG_9834 IMG_9835 IMG_9836  IMG_9839IMG_9840
5 vattenrutschbanor, vågmaskin, vanlig bastu, ångbastu och kallbad. Bra äventyrsbad även på höst/vinter även om det på sommaren är flera gånger fler attraktioner utomhus. Deras ”black hole” – en brant vattenrutschbana in en kolsvart tub där man inte såg någonting var bland de läskigaste vattenrutschkanorna jag åkt!
Efter flera timmars bad avslutade vi besöket med lunch. Serena har en helt ok restaurang som vid sidan av korv, hamburgare och kebab även hade en liten lunchbuffé som vi högg in på efter badet.
 IMG_9842 IMG_9843
Tillbaks in till stan där vi hann med ett stopp på Brunnsparken, bara några hundra meter från färjeterminalen. Mysig park med en hel del saker att klättra i, även om barnen som blivit lite bortskämda med stora klätterställningar tyckte att det var en park för ”småbarn”. Vi vuxna gillade i alla fall den vackra parken!
 IMG_9845 IMG_9848 IMG_9850
Tillbaka till färjan och nu fick vi köra ombord nästan direkt utan att vänta. Hängde lite i hytten, barnen i lekrummet. Sen gavs möjlighet att träffa Lisa Ajax vilken vår 10-åring självklart tog!
 IMG_9854
Efter lite texfreeshopping gick vi med kompisfamiljen och åt middag. Denna gång i ”Grand buffet” – alltså den stora klassiska kryssningsbuffen där allt ingår (även öl och vin). Efter en del all-inklusiveresor har jag lärt mig hur jag får ut mest av en bra buffé. En förrättstallrik, en huvudrätt och en dessert. Dvs inte blanda hejdlöst och hellre ta flera tallrikar med mindre på varje än en med allt.  En stor behållningen av buffén är att barnen är så extremt nöjda. Att kunna ta exakt vad de vill ha, utan att behöva vänta.
Förrättstallrik med lax, räkor och rom

Förrättstallrik med lax, räkor och rom

IMG_9858

Dessertbuffén

 Vi vuxna satt kvar ett tag i restaurangen medan barnen efter att ha ätit upp stack upp till rummet och spelade Minecraft. Det är fritt snabbt wi-fi på hela båten (så de kan till sin stora lycka spela i samma värld) vilket vi också haft stor nytta av för att tex skicka iMessage etc mellan varandra på båten och casha upp Google Maps kartor.
Klockan 22 var det show på scen, denna kväll en stor dansgrupp som var riktigt bra. (Tips om ni ska se dessa shower är att komma en stund innan och ta en bra sittplats).
 IMG_9793
Dag två startade exakt som dag ett – med morgonbastu för mig och härlig frukost i Bon Vivant. Sedan var det dags att köra av färjan och hemåt. Väldigt skönt med de obefintliga transfertiderna – i alla fall för oss som bor i Stockholm.
Sammantaget en väldigt rolig och lyckad resa. Är man inte sugen på vattenland finns självklart många andra saker att hitta på i Helsingfors. En av de mest populära aktiviteterna är att besöka Sveaborgs sjöfästning en kort färjetur från Helsingfors. Stannar man i city finns en mängd shoppingmöjligheter och mysiga fik. Ett av de mest populära kaféerna är Karl Fazer Cafe.

Inlägget Weekendkryssning till Helsingfors med barnen dök först upp på Matochresebloggen.

Vegansk matlagningskurs på Restaurangakademien

$
0
0
Restaurangakademien i Slakthusområdet vid Globen har både kurser för de som jobbar inom restaurang och för matlagningsintresserade privatpersoner . Jag har fått kurser av min fru i julklapp tidigare och har då gått en-dagskurserna ”Restaurangmatlagning för hemmakocken ” och senast ”Hemmakockens genvägar till lyx”. Älskar verkligen dessa kurser i ett riktigt restaurangkök med proffsmaskiner, en duktig kock som tagit fram recept och leder hela kursen. När man kommer finns alla råvaror som behövs snyggt framlagda och flera assistenter finns på plats hela kvällen för att hjälpa oss deltagare att hitta alla slevar etc som behövs. All disk kan man bara lägga på en vagn så försvinner den!Grupperna brukar vara ca 14 personer som delas upp i grupper om 2 som lagar mat ihop. Vissa kommer som par eller med en kompis (då får man jobba ihop), men många kommer själva.
Nu var det en helt annan kurs på programmet än de jag gått tidigare, nämligen – vegansk/vegetarisk matlagning med Maximillian Lundin. En man som snabbt seglat upp som en av de mest inflytelserika inom vegetarisk och vegansk matlagning. Maximillian öppnar en vegansk restaurang – The Plan –  om en månad och kommer ut med en vegansk kokbok i vår. Så – är det någon man ska ha som kursledare för att bli inspirerad att laga mer vegetarisk mat är det  Maximillian.
Jag har inga planer på att sluta äta kött, men gärna mindre kött och framför allt lära mig mer om vegetarisk matlagning, där det handlar om att inte ersätta kött med en sojakorv, utan tänka helt nytt.
Maximillian Lundin serverar en grön smoothie

Maximillian Lundin serverar en grön smoothie

Kursen började en vardagskväll 17.30 med en grön smoothie på palmkål, cashewnötter, äpplen och dadlar. Medan vi smuttade på denna ”fördrink” berättade Max kort om de olika linser, bönor, ärtor etc som för veganer är en viktig del av kosten. Vikten av att blötlägga och grodda bönor, ärtor etc för att få ut så mycket näringsämnen som möjligt.
IMG_9879
Vi delades sen in i lag om två och två och jag hade turen att hamna med en riktigt trevlig kille som dessutom var kock.
IMG_9891
I den långa listan med ett tjugotal rätter som skulle lagas av de olika lagen fick vi oss tilldelad ”Aubergine och russinpuré” och det var bara att sätta igång.
IMG_9881 IMG_9882 IMG_9889 IMG_9890
Vi fortsatte med att laga recept efter recept, en tomatsås, anis & kakaotryffel, en risotto med citron och quinoa, kikärtspani med citron och örter – en av kvällens godaste rätter visade det sig!
 IMG_9899
IMG_9902

Kikärtspani med citron och örter

Andra grupper lagade rätter som kikärtsplättar, Rice & Bean burger och Kikärtsgryta ”Provencâle”.
IMG_9880 IMG_9883 IMG_9884 IMG_9895
För att inte hungra ihjäl medan vi lagade all mat fick åt vi vissa av rätterna direkt, som goda små kikärtspannkakor och grönkål med dipp.
IMG_9892 IMG_9893
Efter flera timmars lagande, provsmakande, frågor och svar var vi klara med alla 25 rätterna, vilka dukades fram till en stor buffé.
IMG_9903 IMG_9904
Sen satt vi och njöt av våra gemensamma ansträngningar med gott vin till. De olika grupperna berättade hur de hade gjort sina respektive rätter och Maximilian berättade mer om vad som fick honom att börja laga och äta vegansk mat. Som för så många andra började det med en kort period –  som test, vilket blev en längre period och till slut en livsstil.IMG_9907 IMG_9908
IMG_9909

Veganska desserter, från vänster: Sked med anis och kakaotryffel, Nötbotten med chokladkräm gjord på cashewnöt, dadlar, banan och avocado och i skålen rödbetschia med jordgubbsglass gjord på mandelmjölk!

En väldigt kul och inspirerande kurs om man som jag vill laga mer vegetarisk eller vegansk mat från grunden men inte riktigt vet hur man ska börja.

Inlägget Vegansk matlagningskurs på Restaurangakademien dök först upp på Matochresebloggen.


Resan som livsstilsförändring – många vill träna på resan

$
0
0

I ett par år har Vingresor tagit fram en årlig trendspaning som de kallar ”semesterrapporten”. I dagarna kom årets rapport som har rubriken ”Resan som livsstilsförändring”.
Sammanfattningsvis handlar det om att många vill ha ut något mer av semestern än att bara slappa och dricka drinkar. Man vill lära sig något, träna i någon form, hitta ”genuina” upplevelser men även njuta av mat och dryck utan dåligt samvete (något man kan göra efter att ha tränat – ”earn your carbs”…)

Jag känner igen mig exakt i denna beskrivning. För mig är också träning i form av cykling eller löpning på resan en möjlighet att se mer än man annars skulle hinna med. När jag var i Kyoto i Japan för två år sedan hyrde jag t ex en cykel för att på en dag hinna med att se det som annars skulle tagit en weekend.

Kinkakuji Temple – den gyllene paviljongen - i Kyoto.

Kinkakuji Temple – den gyllene paviljongen – i Kyoto.

När vi var i New Jersey förra sommaren upptäckte jag på mina morgonjoggingturer längs Hudson River t ex lekplatser som vi senare åkte till med barnen.

På morgonjogg i New Jersey

På morgonjogg i New Jersey

Jag har faktiskt även åkt på en renodlad träningsresa, när jag för två år sedan var ambassadör för Midnattsloppet och åkte med dem ner till ett träningsläger i Monte Gordo i Portugal. Väldigt inspirerande att en hel vecka bara kunna fokusera på träning. Denna typ av resor ökar just nu väldigt mycket, t ex har sökningar efter ”träningsresor” på ving.se ökat med 69% de senaste tre månaderna.

Löpträning i Monte Gordo

Löpträning i Monte Gordo

Det är kul att charterbolagen nu tar med intresset för träning och genuina upplevelser som en del i sin planering både vad gäller hur de bygger nya hotell och vilka aktiviteter de arrangerar på plats. T ex så lanserar Ving nu ett helt nytt hotellkoncept som de kallar för Casa Cook, där man utlovar ett ”brett utbud av hälsofrämjande aktiviteter som yoga, pilates, massagebehandlingar samt ett toppmodernt och välutrustat gym”.

Det första Casa Cook-hotellet öppnar i Kolymbia på Rhodos i maj 2016 och på de pressbilder som finns på hotellet ser det väldigt härligt ut…

Bild från http://www.ving.se/grekland/kolymbia/casa-cook/bilder

Bild från http://www.ving.se/grekland/kolymbia/casa-cook/bilder

Bild från http://www.ving.se/grekland/kolymbia/casa-cook/bilder

Bild från http://www.ving.se/grekland/kolymbia/casa-cook/bilder

Påminner lite om känslan på de hotell som vi kollade in på Ibiza i somras, så Casa Cook skulle det vara kul att åka till. Dock är det 16-årsgräns så en weekendresa med bara min fru vore nog bästa upplägget.

Vore kul om även familjehotellen utvecklas åt detta coolare håll och inkluderar aktiva aktiviteter för barn. Som det är nu på hotellen är ofta gymen ej tillåtna för dem. Vi och våra klättertokiga barn skulle till exempel uppskatta ett utegym, klättervägg, tennisbanor och möjlighet att boka tennistränare. Något vi faktiskt tittar på inför julresa till Gran Canaria. Kunde man boka det genom researrangören skulle det ju underlätta mycket. Tips för Ving, Fritidsresor och Apollo!

Inlägget Resan som livsstilsförändring – många vill träna på resan dök först upp på Matochresebloggen.

Recension restaurang Ling Long på Riddargatan

$
0
0

Restaurangen på Story Hotel på Riddargatan 6, bytte nyligen karaktär och namn till Ling Long. Här serveras ”mat med asiatiska smaker lagad på nordiska råvaror”.  Lokalen är luftig med högt till tak och inte trångt mellan borden. Industriell känsla med råa betongväggar som mjukas upp med trä och andra naturmaterial.

 Vi testade lunchen här, där man kan välja på Bibimbab med kött, fisk, fågel eller tofu (135:-) eller sallad som även den finns i fyra varianter (140:-).
 Bibimbaben var bra och kom med mör gårdskyckling, kimchi, böngroddar, marinerad gurka, broccoli, svamp och pocherat ägg.


Ännu läckrare var biff-tartarsalladen med sojabönor, cashewnötter, gurka, citrongräs och koriander. Till kaffet finns tre små desserter; biskvi (20:-), ingefärssorbet (40:-) eller en liten créme brule (60:-). Väldigt goda, men i minsta laget!


Bra och trevlig service och skön stämning. Inget ställe man bara slinker in på i det lite undangömda läget på Riddargatan och de allra flesta gästerna verkade liksom vi ha bokat bord i förväg på lunchen.
Bra upplevelse som gjorde mig sugen på att testa även middagen här, kvällsmenyn är självklart större men går i samma stil som lunchen.

Eller kanske svänga förbi baren någon kväll, förutom cocktails och bra fatöl finns en barmeny med rätter mellan 75-185:-.

Inlägget Recension restaurang Ling Long på Riddargatan dök först upp på Matochresebloggen.

Recension restaurang Hillenberg

$
0
0

Vi har följt Kockarnas Kamp på Tv4 och gillar verkligen Karl Ljung, en av de mest karismatiska kockarna i tävlingen. När jag hörde att han öppnat Hillenberg – en ny krog på Humlegårdsgatan 14 i Stockholm – blev jag därför sugen på att testa den.

Så, en regnig måndag beger jag mig med ett gäng vänner till Hillenberg. Den har fått lite blandade omdömen från bekanta som varit där, så det var inte med så höga förväntningar som jag gick dit. Först går jag av misstag förbi lokalen, där det tidigare låg en inredningsbutik.  Inne i lokalen möts man av en stor bar med plats för 50 personer där det finns en speciell barmeny. I matsalen ryms 100 gäster och det är gott om plats mellan borden så man inte hör exakt vad grannbordet pratar om. Det finns dessutom ytterligare en matsalsdel som dock endast är öppen på helgerna än så länge. Nordisk inredning framtagen av Okidoki! Arkitekter och konsten på väggarna kommer från Emanuel Röhss.

Baren på Hillenberg

Baren på Hillenberg

Matsalen på Hillenberg

Matsalen på Hillenberg

Vi börjar med en öl och de har ett bra utbud av t ex både alkoholfri öl och Ipa på fat. Menyn är lagom omfattande och har mat för både köttälskare och vegetarianer. Bland förrätterna till exempel Kokt hel kronärtskocka med vispat citronsmör (145:-), Tunt Skivad regnbåge med forellrom (135.-) eller Stekt Kalvbräss (175:-). Bland huvudrätterna Torsk med pepparrot (315:-), Viltköttbullar på hjort (195:-) eller Säsongens kål i buljong (195:-). ”Jag skulle vilja ha en kokbok med alla dessa rätter” utbrast en kompis i sällskapet och jag instämmer.

Till förrätt tar vi in bland annat Skaldjurstoast med hummer, krabba, räkor, kronärtskocka och tryffel (185.-) och Ankleverterrin med äpple, valnötter, Calvados och brioche (190:-).

Anklever

Anklever

Skaldjurstoast

Skaldjurstoast

Snyggt monterat och goda smaker, men aningen snåla portioner. Vi får dessutom in förrätterna utan att servitrisen frågar om vi vill ha ett passande vin till. När vi beställer det kommer det dock in snabbt.

Till varmrätt testar vi bland annat Filé och långkok på höstlamm med rotfrukter, sötsur dillsås och äpple (275:-) och Långkokt oxkind med sidfläsk, Karljohansvamp, morötter och potatispure (245:-). Även dessa rätter är vällagade även om oxkindsrätten påminner mer om en Boeuf Bourguignon.

Oxkind

Oxkind

Kalvfile

Kalvfile

Sammantaget god vällagad mat som inte överraskar men som levererar!

 

 

Inlägget Recension restaurang Hillenberg dök först upp på Matochresebloggen.

Lunchtips – Gastrologiks bakficka Speceriet

$
0
0

Lyxkrogen Gastrologik på Artillerigatan 14, har en backficka i form av Speceriet, en liten avslappnad, mysig restaurang som bland annat serverar riktigt bra luncher.

Dagens för 135:- och så ett par a la-carte alternativ om man vill dra på lite mer. 135:- är ju förvisso ganska mycket för en dagens lunch inklusive bröd och smör, där det ingår varken dryck (förutom vatten) eller kaffe, men det är faktiskt värt det här.

Just när vi var här såg jag att sällskapet bredvid oss hade tagit in kycklingen som såg så god ut att jag körde på detta alternativ. Fantastiskt mört kött, krispig sallad och en stor portion hemlagad majonäs, grymt!


  
 Speceriet har även öppet på kvällarna för middag och då de inte tar bokningar är detta ett bra middagsval om man spontant vill gå ut och äta.

 

Inlägget Lunchtips – Gastrologiks bakficka Speceriet dök först upp på Matochresebloggen.

Rököl och löjrom

$
0
0

Att kall öl passar bra ihop med fet eller kryddstark mat är ju sedan gammalt, men vad lagar man om man istället utgår från en rökig öl och ger en kock i uppdrag att komponera en rätt som passar bra till?
Det gjorde Spendrups inför lanseringen av sitt Rököl och gav både Björn Frantzen och Fotografiskas Paul Svensson i uppdrag att komponera en rätt till rökölen.
Vad Björn Frantzen valde att laga till kan ni se i filmen här.

Vad Paul lagade fick jag idag smaka vid ett event på Fotografiska, där vi även fick smaka på rökölen. 

  
 Som den whiskyfantast jag är var den rökiga ölen en positiv upplevelse. Till den serverades små snittar på rågbröd med potatis, löjrom och brynt smör. Väldigt lyckad kombination av Paul som berättade att han gillade utmaningen att komponera en  rätt utifrån en dryck och att det släppte loss hans kreativitet.

Ölen släpps 1 december och är garanterat något som jag kommer se till finns till vårt julbord!

Inlägget Rököl och löjrom dök först upp på Matochresebloggen.

Smakresa till Dominikanska Republiken med ”Chef Tita”.

$
0
0

Västindien i allmänhet och Dominikanska Republiken i synnerhet har länge legat högt på vår önskelista över platser vi vill besöka. Vi hade planer på att försöka ta oss dit nu i jul, men var för sent ute så det vi ville ha var slut. Så. när jag tack vare Dominikanska Republikens turistbyrå förra veckan fick möjlighet att laga västindisk mat ihop med Inés Páez Nin – känd som ”Chef Tita” – en av de mest kända kockarna i Dominikanska Republiken tackade jag självklart ja! Maten på resmålet är ju för mig en av de viktigaste delarna. ”Chef Tita” driver bland annat restaurangen  Travesias i Santo Domingo som gör moderna tolkningar av klassiska Dominikanska rätter och fyra av dem skulle vi laga och äta denna kväll.

Kvällen började med en het drink på Rom, Tamarin och ingefära, kantad med socker och cayennepeppar, som vi sippade på medan Tita berättade om den mat vi skulle laga och delade upp oss i lag. Sen satte vi igång att laga mat!

Till förrätt lagade vi en ceviche på spätta med karibiska frukter som serverades med en sötpotatispuré smaksatt med kanel. Till den en ljus lager – ölen Presidente som självklart kom från Dominikanska Republiken.



Nästa rätt var cassava som vi rev och formade till små plättar som friterades. Dessa toppades med avocado och kycklingcreme. Till dessa ett glas iskall riesling.

Varmrätten var fläskfilé med chokladsås och en risottoliknande rätt där riset bytts ut mot krossad majs.



Till dessert, en frukttartar med kokos-sabayonne. Till desserten serverades Ron Barcelo, en ekfatslagrad rom från Dominikanska Republiken.

En fantastisk kväll som gav en tydlig bild av att Dominikanska Republiken inte bara har fantastiska stränder, utan även spännande mat och dryck. Hit vill jag absolut se till att åka inom kort!

Inlägget Smakresa till Dominikanska Republiken med ”Chef Tita”. dök först upp på Matochresebloggen.

Poppen-Sie-Up Restaurant med Edward Blom

$
0
0

Den 19 november öppnar Edward Bloms Poppen-Sie-Up Restaurant på krogen Bierhaus. Det är ölmärket Weihenstephan som står bakom denna satsning som kommer finnas på Bierhaus i Stockholm och även i Malmö året ut.


Matochresebloggen fick möjlighet att testa menyn lite i förväg och så här är upplägget:

Vi anländer och välkomnas med en generös korvbricka med salami och schinkenpolniche – direkt från en slaktare i Tyskland. Till detta en Weihenstephan Comet Weiss. Goda, färska salamikorvar som var en grym start!


Sedan serveras en av Edwards paradrätter – Obazda – en ostkräm på övermogen camenbert, smör, paprika och kummin. Den kommer med en stor nygräddad pretzelkringla och inlagd rättika. Till den en Weihenstephan Hefe Weisse. Mums!

  
Till varmrätt får vi en Sauerkraut Panne – surkålspanna – där surkål fått sjuda ihop med ister och smör, äpple, kummin, enbär, rökt sidfläsk och små korvar. Till det ännu en weissbier. Spännande och goda smaker med sur kål, sött från äpplet, salt från sidfläsket och ännu mer god korv!


Denna kväll var Edward Blom (med familj) på plats och presenterade menyn. Hans ande vilar starkt över hela menyn så oavsett när man går hit får man en känsla av hur det är att vara på tysk middag hemma hos familjen Blom.

Edwards fru Gunilla var på plats med sonen Melchior – självklart iförd lederhosen dagen till ära!

En fantastisk meny för alla som liksom jag älskar öl och korv. Så bra att hit tänker jag absolut gå igen och ta med ett gäng kompisar!

 

Inlägget Poppen-Sie-Up Restaurant med Edward Blom dök först upp på Matochresebloggen.


Lammrecept från hela världen! Fyra härliga recept på lammrätter.

$
0
0

I veckan lagades det lamm på grekiskt, etiopiskt, mongoliskt och indiskt vis på Restaurangakademien.

Det var Welsh lamb som bjudit in oss för att prova fyra olika rätter, lagade på lamm från Wales, och vara med och utse en vinnare. För att trimma smaklökarna började kvällen med champagne och en kort presentation om hur dessa lamm lever uppe i Wales.

IMG_0326

Welsh Lamb 1 bl
Denna miljö är ju som tagen ur en saga och hit skulle jag gärna åka på semester och bara njuta av miljön. Här går lammen omkring och betar klöver hela dagarna. Härligare miljö för ett djur att leva på är svårt att tänka sig!
Så, tillbaka till rätterna och även recept för er som vill göra dessa hemma.
Klar favorit för både mig (och de flesta andra gästerna) blev:

Lammfile på mongoliskt vis med vårlök, sherry, soya och sesamfrön.

IMG_0338
Recept på detta Lamm på mongoliskt vis

INGREDIENSER:

 • 40 ml olja
• 500 g lammfiléer, skuren i tunna strimlor
• 2 vitlöksklyftor, krossade
• 4 vårlökar
• 40 ml sojasås
• 80 ml torr sherry
• 40 ml sweet chilisås
• 2 tsk rostade sesamfrön
• 1 dl böngroddar

GÖR SÅ HÄR:

1. Hetta upp en wokpanna och tillsätt hälften av oljan. Ringla runt oljan så det täcker hela woken.
2. Stek lammet i 3 minuter.
3. Ta upp lammet ur woken.
4. Värm upp woken igen och tillsätt den andra hälften av oljan.
5. Tillsätt vitlök och vårlök, stek i 2 minuter, ta ur och lägg åt sidan.
6. Häll i soja, sweet chili och sherry i woken. Koka upp.
7. Sänk värmen och sjud i 34 minuter eller tills såsen har tjocknat lite.
8. Lägg i köttet och löken i såsen, rör om. Toppa med rostade sesamfrön.
9. Klart att servera!

Stark tvåa blev en indisk lammcurry med ett kryddigt ris med mandel och russin.

IMG_0329 IMG_0335
Så här lagar du denna härliga lammcurry

INGREDIENSER (6 PERS):

• Ca 750 g benfritt lamm, trimmat från fett och skuret bitar
• 60 ml vegetabilisk olja
• 2 lagerblad
• 1 svart kardemummakapsel
• 1 kanelstång
• 10 pepparkorn
• 4 hela kryddnejlikor
• 1 1/2 stora lökar, finhackade
• 1 msk färsk ingefärspasta
• 2 tsk hackad vitlök
• 1 grön chilipeppar, hackad (tillval)
• Salt
• 1/2 tsk gurkmeja
• 2 tsk koriander pulver
• 1 tsk cayennepeppar (tillval)
• 1 1/2 tsk garam masala
• 2 dl tärnade tomater
• 7 cl vanlig yoghurt
• 2 msk hackade färska korianderblad

GÖR SÅ HÄR:

1. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i lagerblad, kardemumma, kanel, pepparkorn och kryddnejlika.
2. När lagerbladen börjar fräsa och det börjar dofta, tillsätt lök och fräs tills den är gyllenbrun. Ca 12-15 minuter, rör om ofta.
3. Rör i ingefärspasta, vitlök, chilipeppar och lamm.
4. Salta lammet en aning och fortsätt tillagningen. Rör om då och då under tillagningen, i cirka 20 minuter eller mer. Tillsätt vatten om det behövs (så att köttet inte fastnar).
5. Lägg i gurkmeja, korianderpulver, cayenne, och garam masala, rör om i ca 5 minuter, tillsätt 2 matskedar vatten.
6. Lägg i de tärnade tomaterna och koka i 5 minuter, rör om ofta.
7. Häll i ca 9 dl vatten och låt sjuda i 15 minuter, eller tills köttet blir mört.
8. Sänk värmen.
9. Vispa yoghurt med en gaffel och häll i långsamt i grytan. Koka sedan tills köttet är färdigt och såsen är lagom tjock.
10. Garnera med korianderblad.
11. Servera med kokt basmatiris, eller varma indiska Naanbröd.

Den tredje rätten – tomatbräserat lamm på grekiskt vis – var också riktigt bra.

IMG_0364

INGREDIENSER (6-8 PERS)

• Ca 2,5 kilo lammlägg, skuren i 7-10 cm bitar
• Nymalen svartpeppar
• 3 matskedar grekisk olivolja
• 1 medelstor gul lök, finhackad
• 2 medelstora vitlöksklyftor, hackade
• 2 tsk torkad oregano
• 3/4 tsk mald kanel
• 1/2 tsk havssalt, plus mer för smaksättning av lammet
• 2 msk tomatpuré
• Ca 2,5 dl torrt rött vin
• Ca 5 dl krossade tomater
• Ca 5,5 dl vatten
• 2 lagerblad
• 2 msk majsstärkelse

GÖR SÅ HÄR:

1. Salta och peppra lammet generöst. Ställ åt sidan.
2. Häll oljan i en stor gryta och stek lammet på medelvärme. Gör det i omgångar (så att det inte blir för trångt och börjar koka) tills alla bitar är brynta runt om. Ca 5 minuter per omgång. Lägg de brynta bitarna i en skål eller en form.
3. Sänk till medium värme. Tillsätt lök, vitlök, oregano, kanel, och salt i grytan och stek under omrörning tills löken är mjuk och doftar gott. Ca 5 minuter. Tillsätt sedan tomatpuré och låt den koka ihop med löken i ca 2 minuter. Smaka gärna av så du har möjlighet att justera kryddningen. Rör i vin och koka ner till hälften, cirka 4 minuter. Rör i tomatsåsen, vatten, och lagerblad. Nu ska lammet i grytan. Koka upp och sänk sedan värmen tills det sjuder. På med lock och låt sjuda i en timme. Använd ett gripredskap och lyft då och då upp lammbitar från botten och fortsätt sjuda tills köttet släpper från benet. Det tar ca 1 timma eller mer.
4. Lägg lammet på ett serveringsfat och täck med folie. Håll det varmt tills det är dags att servera.
5. Såsen från grytan silar du genom en finmaskig sil i en medelstor skål. Glöm inte att skumma av fettet från ytan. När du är klar har du ca 9 dl vätska. I med vätskan i grytan igen och låt sjuda på medelvärme. Rör ihop de sex matskedarna vatten med majsstärkelse och red såsen. Låt såsen sjuda tills den har tjocknat, cirka 1 minut.
6. Servera med en klick grekisk yoghurt eller färsk pasta.

Minst populär, men såklart ändå väldigt god och ett perfekt drinktilltugg, var en etiopisk sambossa med myntasås.

IMG_0340

INGREDIENSER:

• 48 wonton wrappers
Fyllning:
• 1 dl rödlök, finhackad
• 0,5 kilo mager lammfärs
• 1/2 tsk ingefära, hackad
• 1/2 tsk gurkmeja
• 1/2 tsk vitlök, hackad
• 1/2 tsk cayenne
• Salt
• 1/2 tsk kanel
• 4 kvistar färsk koriander, hackad
• 3 kvistar mynta, hackad
• 5 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en rejäl stekpanna.
2. Koka upp och rör om så att det tillagas jämnt.
3. Sänk värmen till medium och låt blandningen sjuda.
4. Nu har du chansen att rätta till kryddningen om du vill.
5. När vattnet börjar sjuda bort, rör ofta för att förhindra att blandning fastnar, särskilt i slutet.
6. Fortsätt koka tills all vätska avdunstat.
7. Om köttfärsen släpper ifrån sig fett, passa på att hälla av det nu.
8. Låt blandningen svalna något innan det är dags att använda den som fyllning.
9. Fyll wonton wrappers med 12 tsk fyllning. Fukta och tryck ihop kanterna och forma trianglar.
10. Stek Sambossas, flera på en gång, tills de är gyllenbruna på båda sidor. Placera de färdiga Sambossas på hushållspapper för att bli av med överflödig olja. Servera varm eller kall, med eller utan chutney.
När denna trevliga kväll var slut fick vi en goodiebag med oss hem – självklart med lamm i! Det var lammracks som vi stekte i smör, olivolja och vitlök och serverade med vitlökssmör och ångad färsk broccoli. Lika enkelt som gott!
IMG_0367 IMG_0368

Inlägget Lammrecept från hela världen! Fyra härliga recept på lammrätter. dök först upp på Matochresebloggen.

Chokladkurs med Martin Isaksson på Restaurangakademien

$
0
0

Jag har som jag skrivit tidigare varit på flera matlagningskurser på Restaurangakademien, men i lördags var det en helt annan kurs – Choklad med praliner i fokus! Ledare var Martin Isaksson från Chokladfabriken – en av de som kan klart mest om detta ämne.


Dagen började med kaffe och lite grundläggande kunskaper om choklad och pralintillverkning, sedan delades vi upp i lag om tre personer och vi satte igång att arbeta!


Det första vi fick lära oss – och öva på (för detta var inte helt lätt) var att temperera choklad. Man gör detta för att t ex kunna gjuta formar av choklad (annars får man inte ut formarna) och för att få en fin glansig yta. Processen är att man först värmer upp chokladen till ca 55 grader, sedan kyler ner den till 27 grader och sist värmer upp den till 31 grader igen. Exakt vilka temperaturer det är skiljer sig mellan olika chokladsorter.

För snabb nedkylning hälls chokladen ut på en stenskiva.

För att få upp temperaturen igen sparas ca 1/4-1/5 av den varma chokladen i skålen och så blandas den nedkylda chokladen med den varma. Blir den ändå för kall rekommenderas en varmluftspistol!

Värmer man av misstag den till någon grad för mycket var det bara att börja om från början och värma upp chokladen till 55 grader igen…

Intressant var att Martin aldrig smälte choklad i vattenbad – ”choklad hatar vattten”. Istället smälte han i detta proffskök i ugn, som kan sättas på en exakt temperatur som 55 grader. För hemmakocken rekommenderade han dock mikro framför vattenbad. Eller ännu bättre – en varmluftspistol om det bara handlar om att få upp temperaturen någon grad. Viktigt dock att passa och röra runt ofta. Blir chokladen varmare än ca 65 grader spricker den och går inte att arbeta med.

När vi äntligen lyckats med konststycket att temperera choklad och även lärt oss att gjuta fina små pralinskal var det dags att skapa en tryffel att fylla pralinerna med. Vi gjorde tryffelsmet med både rom- och hallonsmak.



 Länge än så här kom vi inte innan det redan var dags för lunch – en fantastisk oxkind.


 Efter lunch fortsatte skapandet av godsaker:

Hallonmarmelad – gjord på färsk hallonpure och massa socker – otroligt fräsch och god.


 Fransk nougat – seg med härliga pistagenötter och mandlar.


  
Hasselnöt gianduja som Martin beskrev som ”typ Guldnougat – fast god!”.


 Mörk tryffel med cognac och tryffel med stjärnanis som vi fyllde i färdiga runda chokladskal och sedan rullade dem i tempererad choklad.


Vi hann inte göra alla godsakerna själva, men när något intressant eller svårt moment skulle göras, som att massera in nötterna i den franska nougaten, samlades alla grupperna runt den stationen.

När vi började närma oss slutet av dagen dukades allt vi skapat upp till en stor buffé där vi kunde förse oss och sedan slogs vi oss ner ihop vid det stora matbordet där det nu väntade både rött och vitt dessertvin.


  
Innan vi gick hem fick vi fylla en låda med praliner att ta med hem så resten av familjen kunde få en liten smak av vad vi gjort under dagen.

En rolig och utvecklande kurs som jag kan rekommendera till alla som älskar choklad!

Inlägget Chokladkurs med Martin Isaksson på Restaurangakademien dök först upp på Matochresebloggen.

Pepparkakshus på Arkitektur- och designcentrum 

$
0
0

Varje år arrangeras en pepparkakshusutställning/tävling på Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen. Alla som vill kan lämna in bidrag under november månad. I år – 25 året som tävlingar arrangeras – finns 83 bidrag inlämnade som skapats för årets tema ”Ny lya – bo på nya sätt”. Uppfinningsrikedomen är stor och allt ifrån bostäder under havsytan till uppe i rymden har byggts.    

    
    
    
  När man kollat i alla bidrag kan man lägga sin röst vid utgången. Ska bli spännande att se vem som vinner år i år!

  
   
Utställningen visas fram till 10 januari och det är fri entré!

Inlägget Pepparkakshus på Arkitektur- och designcentrum  dök först upp på Matochresebloggen.

Lilla Ego – omåttligt populärt och ständigt fullbokat men alltid drop-in platser

$
0
0

När Daniel Räms och Tom Sjöstedt, bägge tidigare vinnare av Årets Kock, slog sig samman och öppnade Lilla Ego för två år sedan blev det en omedelbar succé. I en enkel lokal med tegelväggar och handskrivna menyer upptejpade på väggarna serveras rätter på lyxkrogsnivå men till rimliga priser. Med ett stort fokus på att kombinera olika smaker och konsistenser, vackra uppläggningar men framför allt – otroligt god mat – går Lilla Ego hem hos alla matälskare.

LIlla Ego

Rätterna varierar efter säsong, bortsett från vissa långkörare som Löjrom för 2 personer – en plättlagg med små rösti som kommer in med en generös spritspåse med löjrom.

Vid vårt senaste besök fick vi som vanligt först in brödskålen med vitt surdegsbröd, fryst rivet smör och rostade solrosfrön.

Bröd och fryst smör

Medan vi tittade på menyn tog vi in Toms rekommendation av öl – som visade sig vara en burköl, kul!

Burköl

Vi startade med en förrätt på sotad lax med soja, alger, päron, kålrabbi och misomajonäs.

Lax på Lilla Ego

Otroligt god och välbalanserade smaker. Svårt att välja bland alla härliga varmrätter, men jag fastande för en långbakad fläsksida med rökt broccoli, lökglaserad broccoli och rå broccoli samt grön tomat och grön chili.

Fläsksida

Min syster som inte äter kött bytte ut sin fläsksida mot ugnsbakad rotselleri men med samma tillbehör. Så går det att göra med alla rätter, dvs få in ett vällagat vegetariskt alternativ till köttet.

Till dessert delade vi på två olika desserter, dels en varm ugnsbakad choklad med passionsfruktskräm, rågbröd samt mjukglass smaksatt med sesam. Den vita är en bakad vaniljkräm med saltrostade macadamianötter och ljummet getostskum. Mums!

Desserter på Lilla Ego

Som alltid en helt fantastisk matupplevelse! Borden släpps 90 dagar i förväg och blir direkt uppbokade, men det finns alltid åtta drop-in platser för spontana middagar där man sitter vid baren med utsikt över köket.

Drop-in platser på Lilla Ego vid baren

Drop-in platser på Lilla Ego vid baren

Dödens korridor

Får man ändå vänta på ett bord gör man det i ”dödens korridor” med en drink i handen. Trots namnet var det glada toner från korridoren!

Är man ett sällskap om 12-18 personer kan man även boka deras chambre separé i källaren. Där serveras en fast meny till hela sällskapet som med vin kostar 1500:- per person. Perfekt om man t ex ska fira en födelsedag eller liknande då man varken störs av andra och kan hålla tal etc.

Enda problemet med att äta på Lilla Ego är att det är lite svårt att bli helt nöjd med upplevelsen på andra krogar, det är få som kan mäta sig med Ego! Kanske inte så konstigt att hela tre av de åtta finalisterna i Årets Kock 2016 kommer från just Lilla Ego…

Inlägget Lilla Ego – omåttligt populärt och ständigt fullbokat men alltid drop-in platser dök först upp på Matochresebloggen.

Stockholms bästa pizzerior – topp 11

$
0
0

Dags att planera inför Nyårsdagen  – den inofficiella Pizzadagen i Sverige. Dagen då det säljs mest pizzor av alla dagar och dubbelt så många som en vanlig lördag (källa: Pizzarapporten).

Idag kan alla få sitt lystmäte vad det gäller pizza, från finpizzor med löjrom, med specialdeg och tomater som flygs in från Italien eller riktigt stor och flottig för den som vill ha mest kalorier för pengarna. För att guida er har Matochresebloggen listat Stockholms bästa pizzerior – topp 11. Den goda idén att skapa denna guide kom faktiskt från Expressen som frågade om vi kunde skriva denna lista. Och det ville vi såklart – så denna lista hittar ni idag på Expressen.se.

 

Inlägget Stockholms bästa pizzerior – topp 11 dök först upp på Matochresebloggen.

Viewing all 1780 articles
Browse latest View live